Vill du hyra ut ett rum, en lägenhet eller ett hus, som du själv hyr? Läs vidare om du vill veta mer kring andrahandsuthyrning och vad du bör tänka på när det kommer till andrahandsuthyrning. Eller du kanske redan har koll på reglerna? Hoppa vidare till denna länk då:
Vad är andrahandsuthyrning?
När man nämner hyra ut i andra hand tänker man på när man hyr ut en bostad eller en del av bostaden som man inte äger. Huvudhyresgästen överlåter alltså förbrukar rätten til hela eller delar av din hyresbostad till en ny hyresgäst som betalar hyra till huvudhyresvärden.
Hyresrätt – bostaden ägs av hyresvärden, fastighetsföreningen.
Bostadsrätt – bostadsrättsföreningen äger fastigheten och upplåter bostaden till sina medlemmar, alltså en bostadsrätt.
Det finns totalt fem olika bostadsformer och heter följande:
- Bostadsrätt
- Äganderätt
- Andelsrätt
- Kooperativ hyresrätt
- Hus på arrendetomt.
Vad är anledningen till andrahandsuthyrning?
Vad räknas egentligen som giltigt skäl till andrahandsuthyrning. Utöver nedanstående punkter så kan det finnas många andra orsaker för dig att hyra ut din bostad i andra hand. Det kan vara att du köpt en bostad och väntar på att överta den.
Nedan har vi lagt olika punkter på kategorin giltiga skäl.
- Provsamboende
- Tillfälligt arbete eller studier i en annan ort.
- Ålder eller sjukdom
- Hyra ut till närstående
- I väntan på försäljning
Bostadsrättshavaren, ägaren eller hyresansvarig har ansvaret för bostaden. Kom ihåg att du alltid ska söka efter tillstånd att hyra ut bostaden i andra hand, för att undvika huvudvärk och onödiga komplikationer under uthyrningsprocessen.
Tillstånd
Om du äger huset eller tomten, så ska du inte tänka på att önska om tillstånd.
Om fastighetsägaren gett avslag på tillstånd i andra hand kan man i vissa fall söka tillstånd av hyresnämnden.
Tillstånd Andrahandsupplåtelse
Om du har en bostadsrätt eller hyresrätt så ska du alltid be om en andrahandsupplåtelse, alltså tillstånd från styrelsens hyresnämnd eller bostadsförening.
Om det däremot är en äganderätt eller tomträtt så behöver du inte ansöka om tillstånd.
Tillstånd Inneboende
En bostadsrättshavare har rätt att ha en inneboende utan tillstånd, bara det inte medför till negativa konsekvenser för boendet och grannar, samt föreningen.
Olagligt att hyra ut svart
Tillåtelse krävs att hyra ut i andra hand och att hyra ut i andra hand utan tillstånd är förbjudet. Om du nu gör det utan tillstånd så riskerar du att bli vräkt och mista rätten på bostaden du hyr.
Det är också förbjudet att köpa eller sälja hyreskontrakt.
Hur länge får man hyra ut?
Uthyrningsperioden är vanligtvis från 6 månader upp till ett år, med möjlighet för förlängning på max ett år.
Du kan endast hyra ut i andra hand om du har rätt skäl till det. Och det är möjligt att förlänga din andrahandsuthyrning om du har rätt skäl till det som tex. utlandsstudier, tillfällig flytt till ett annat land, sjukdom eller provboende med sambo.
Om du önskar att fortfarande bo kvar i bostaden men önskar att hyra ut ett rum eller två är det en annan boendeform som heter inneboende. Här behöver du inte söka tillstånd.
Kom ihåg att vara ute i god tid när du ska söka tillstånd, så du inte ska tänka på det när du ska hyra ut bostaden.
Max hyra för att hyra ut
Det är förbjudet att sätta hyran högre upp än förstahandshyran. Man får sätta max femton procent högre belopp om det tex. är möbler involverade och och realistiska utgifter på el och bredband osv..
När man talar om bostadsrätt så ska det vara en skälig hyra och vad som anses som det är beroende på hur hög hyra uthyraren själv betalar plus eventuella omkostnader.
Risk för att förlora förstahandskontrakten
Om du ändå beslutar dig för att ta en alldeles för hög hyra, så riskerar du att bli vräkt och mister förstahandskontrakten.
Korttidsuthyrning vid bostadsrätt
Enligt bostadsrättslagen finns det inte en specifik regel på att man inte får hyra ut sin
bostad under en kort period. Det som avgör mer är om man bruker bostaden själv och utan en inneboende, alltså en annan än den bostadsrättsansvarig.
Viktigt med försäkring innan du hyr ut bostaden
Se till att ha en bra hemförsäkring innan du hyr ut i andra hand, samtidigt är det viktigt att hyresgästen också har en bra hemförsäkring.
Besittningsrätt
Var extra vaksam med att inte hyra ut till samma hyresgäst i mer än två år, då den som hyr i andra hand kan få något som heter besittningsskydd. Det resulterar i sin tur i att hyresgästen har rätten på sin sida och kan få förstahandskontrakten.
Besittningsrätten är inte aktuell för villa, radhus eller bostadsrätt.
Vår digitala hyreskontrakt är helt gratis
Ett avtal som är juridiskt korrekt är den viktigaste delen för en smidig och säker andrahandsuthyrning.
Hos BostadsPortal har du enkel åtgång till våra digitala gratistjänster. En av dem är vår digitala hyreskontrakt, som ger dig en enkel och juridiskt korrekt hyreskontrakt. Allt detta är helt gratis.
Dokumentera allt i bostaden
Gör en checklista eller en inventarielista och ta bilder på hur allt såg ut innan man övertar eller hyr ut bostaden, så har du allt svart på vitt.
Avtala med fastighetsägaren att kontakta dig så fort det sker störningar i bostaden.
Lycka till med att hyra ut din bostad som andrahandsuthyrning!