Uthyrning av hus

Det kan verka komplicerat då det finns mycket att hålla reda på när en vill hyra ut hus eller villa. Många husägare vill hyra ut sitt hus på grund av olika anledningar, om än ovanligare än att hyra ut lägenhet. På den här sidan har vi samlat information om uthyrning av hus just för dig som snart ska påbörja resan som hyresvärd. Självklart kan du hoppa direkt till annonsering om du redan har koll på allting. Hos oss är det gratis att hyra ut hus:

Ditt hus behöver inte stå tomt

I många storstäder är efterfrågan på bostäder är större än utbudet. Det leder onekligen till den omfattande bostadsbristen i synnerhet bland unga vuxna som i övrigt är den mest utsatta gruppen. Med dagens smarta digitala lösningar har det blivit mycket smidigare och säkrare att hyra ut större bostäder. Det erbjuds olika tjänster och verktyg som underlättar för uthyrningen. Har du ett hus som du inte nyttjar kan det vara en bra idé att överväga att hyra ut det. Du kan välja att hyra ut hela eller delar av huset. Bor du i en studentstad är detta en lösning för studenter som har svårare att hitta bostad. Ditt hus behöver inte stå tomt!

Svar på dina frågor om uthyrning av hus

Nedanför hittar du vår sammanställning av de vanligaste frågorna om uthyrning av hus. Undrar du om hur du kan gå tillväga när du vill hyra ut hus och vilka skatteregler som gäller kan du hitta dina svar här:

Hur kan man hyra ut sitt hus?

Idag är det mycket lättare och tryggare att hyra ut en större bostad som hus, villor, fritidshus och radhus. Många fler husägare väljer att inte ha sina hus stå tomma, särskilt om de åker bort under en längre tid. Det innebär då att någon kan ta hand om huset under tiden. Dessutom är det ekonomiskt gynnsamt när uthyrningen kan ge en extra passiv inkomst. Precis som att hyra ut lägenhet finns det några praktiska som du bör känna till exempelvis hyresregler, kontrakt, skattebetalning, uppsägning mm. På BostadsPortal är det gratis för dig att hyra ut och du kan komma igång genom att skapa en annons.

Hur många hus får man hyra ut privat?

Det är tillåtet att hyra ut fler hus samtidigt men du ska vara medveten om att uthyrningen regleras olika beroende på vilken lag som gäller. Eftersom hus/villor regleras av lagen om uthyrning av egen bostad, eller privatuthyrningslagen, gäller lagen enbart den första upplåtelsen om man hyr ut två bostäder. Hyr du ut fler än två hus/villor anses det som att du bedriver näringsverksamhet och då gäller hyreslagen.

Hur mycket kostar det att hyra ut hus?

Det är helt gratis att annonsera och hyra ut ditt hus på BostadsPortal. Du kan komma igång med din uthyrning genom att skapa annons som innehåller viktiga detaljer om hyresobjektet. För att få ditt hus uthyrd ännu snabbare rekommenderar vi att ha med många bilder. Ju fler detaljer, desto bättre. Det hjälper bostadssökande att bilda en bättre uppfattning om ditt hus. Hos oss har du även tillgång till att lägga upp en videopresentation i din annons. Även detta kostar ingenting för dig som uthyrare. Dock är videon synlig endast för betalande medlemmar med abonnemang.

Hur mycket får man ta ut i hyra när man hyr ut hus?

När du sätter hyran ska du ta hänsyn till de faktiska kostnaderna samt kapitalkostnader. Du kan bestämma om du vill inkludera de rörliga utgifter som internet, sophämtning, möblering mm. i hyran Viktigast är att du redogör dessa kostnader i avtalet.

För att minska risken för eventuella tvister bör du vara noga med att skriva ett ordentligt och omfattande hyresavtal. Det kan vara bra att upprätta ett besiktningsprotokoll och inventarieförteckning också. Du kan ladda ner vår gratis hyresavtal mall. Du bör också kolla upp om din hemförsäkring täcker uthyrningen, annars ska du diskutera med din hyresgäst om hon/han måste teckna en egen hemförsäkring innan inflyttning.

Betalar man skatt när man hyr ut hus?

Enligt hyresreglerna kan du hyra ut ditt hus skattefritt upp till 40 000 kronor per år. Blir det högre behöver du betala skatt på hyresintäkter. Du kan göra schablonavdrag för varje bostad du hyr ut för det antal månader som du ägt eller hyrt ut bostaden. För mer information om skatteregler och schablonavdrag kan du läsa här.

Vi hoppas att du känner dig redo inför din uthyrning. Lycka till!