Gör bostaden visningsklar – enkelt

Att fixa och trixa så att lägenheten ser inbjudande och trevlig ut inför en visning kan ta sin tid. Det finns mycket att tänka på inför en visning av din bostad, vi har därför listat några enkla och konkreta tips som kan hjälpa dig att få till städning och styling i tid.

Visning av lägenhet under uppsägningstid

Visning av lägenhet vid uppsägning. Enligt hyreslagen §26 är hyresgästen skyldig att ge hyresvärden tillgång till lägenheten för visning till nya potentiella hyresgäster. I många fall betyder det att den utflyttande hyresgästen arrangerar visningen, men det står inte uttryckligen i lagen och därför är det något som ska komma överens om med hyresvärden. Du behöver inte släppa in obegränsat antal personer, och om du är bortrest kan du be någon annan visa upp bostaden åt dig. Du kan också bestämma om de som kommer för att titta får fotografera eller filma i bostaden.

Visning av lägenhet när du hyr ut i andra hand

Om du själv arrangerat uthyrningen  av bostaden i andrahand (och fått tillstånd av hyresvärden) eller om du hyr ut ett rum så ska du förstås bjuda in de potentiella hyresgästerna och visa runt dem i bostaden. Det kan vara svårt att få tiden att räcka, så om möjligt kan du bjuda in flera intresserade på en gång. Redan när du talar i telefon med den kommande hyresgästen är det en bra idé att stämma av deras förväntningar; både för själva bostaden, och hur lång tid du har på sig att titta runt i bostaden.

Så visar du upp en bostad du ska hyra ut

Ska du hyra ut lägenhet eller rum i andrahand samtidigt som du kanske letar efter en annan bostad eller håller på att flytta till en ny gemensam? Det kan vara vara tufft att hålla bostaden fin och ren hela tiden, så att du enkelt kan visa den för intresserade hyresgäster. Få några konkreta tips här!

Enkel visning utan krångel

1. Se till att ha alla papper lättillgängliga

Ha ritning av lägenheten, tillstånd för uthyrning och ev. kontrakt lättillgänglig i en mapp så behöver du inte tänka mer på det. Detsamma gäller för elavtal, internet etc, som kan påverka hyresgästen. Du hittar gratis mallar för hyreskontrakt i andra hand på vår hyreskontraktssida.

2. Boka in tid

Se till att din potentiella hyresgäst vet hur mycket tid han eller hon har i bostaden för att titta. Ta reda på hur många som kommer. På det viset blir det mindre stressigt för dig, om du har andra avtal eller till exempel har barn att lägga/hämta en viss tid.

3. Förstahandsintryck är viktigt

Hela lägenheten behöver inte vara fläckfri, men ge bästa möjliga förstahandsintryck. Det gör du genom att hålla handtag, dörrkarmar, och hallgolv rena. Skaffa också en fräsch dörrmatta, och packa bort överflödiga skor och ytterkläder.

4. Se till att du kan snabbstäda

Med rätt förberedelser behöver det inte ta mer än en halvtimme att göra bostaden presentabel. Tumregeln att prylar som inte är absolut nödvändigt för din överlevnad ska kunna plockas bort på några minuter. Börja därför i god tid att rensa ut bland dina överflödiga ägodelar. Kanske du kan ställa saker i förråd, eller hos en vän. Vi är många som övermöblerar våra hem, så ta chansen att göra en rejäl utrensning, och sälj eller ge bort allt du inte behöver, så underlättar du samtidigt för din kommande flytt.

5. Städa bara där det syns

Du behöver ju inte visa allt i bostaden, och du behöver heller inte ha det perfekt överallt. Det är ju standarden på bostaden du visar upp, inte din egen nivå på städning. Ett bra råd är att torka av ytor i badrummet på morgonen, och håller alla hygienartiklarna inne i skåp. Då är det redan visningsbart, utan krångel. Håll tvätten dold, sätt in disken i diskmaskinen och vattna blommorna.

6. Öppna fönstren och vädra ut

Varför inte sätta på en kopp kaffe medan ni i lugn och ro diskuterar igenom för och nackdelar med bostaden. Förbered något du kan berätta om, men låt samtidigt besökarna ställa de flesta frågorna. Se till att du kan svara på frågor om pendelavstånd, affärer, förskolor och skolor i närområdet. Ingår möbler, internet eller andra kostnader i hyran? Berätta gärna ärligt varför du ska flytta. Du behöver inte försköna verkligheten, bara peka på det du själv menar har varit det bästa med att bo där.

7. Släpp in ljus så att bostaden kan ses

Om det är på kvällen så ska du tända upp så mycket lampor du kan medan du dagtid inte får glömma att kan dra ifrån gardinerna.

8. Kom överens om när ni ska höras nästa gång

Vill de ha bostaden med en gång, eller vill de tänka på saken? Känns det bra för dig att hyra ut i andrahand till de som kommit för att titta? Bestäm tid och plats när ni ska pratas vid igen.

BostadsPortal vill gärna hjälpa till!

BostadsPortal hjälper dig hela vägen som hyresvärd, från en gratis annons, i kontakten med potentiella hyresgäster, med kontrakt och med tips och regler. Det är därför du ska välja oss på BostadsPortal! Hör gärna av dig till oss om du har fler frågor!