Uthyrning av lägenhet

Är det en hyreslägenhet, ägarlägenhet eller bostadsrättslägenhet som du vill hyra ut? Olika regler gäller för olika typer av lägenheter. På denna sida får du en överblick över de viktiga stegen till en smidigare och säkrare uthyrning av din lägenhet. Från annonsering till hyressättning kan du läsa mer här. Om du redan har koll på dessa får du gärna komma igång med din uthyrning direkt här:

Privatuthyrning av lägenhet

Med gratis annonsering på BostadsPortal kan du enkelt och tryggt hitta ny hyresgäst bland våra seriösa bostadssökande. Varje månad hittar hundratals användare från hela landet till oss för att söka bostad. Om du går i tankar om att hyra ut din lägenhet ta då din chans att göra det här. Hos oss har du tillgång till olika smarta funktioner som kan underlätta för din uthyrning. Du kan sköta allt från att skapa annons till kommunikation med dina potentiella hyresgäster på ett och samma ställe.

Eftersom antalet bostadssökande är stort kan du filtrera fram de som matchar dina kriterier. Det finns även möjligheter för dig att stå ut bland alla andra uthyrare. Du kan till exempel ladda upp en videopresentation i din annons och välja att visa att du erbjuder digital visning. Om du vill attrahera fler bostadssökande kan du läsa mer i vår guide för att skapa mer tilltalande bostadsannonser här.

Råd och regler om uthyrning av lägenhet

Här nedan hittar du några viktiga råd och regler om uthyrning av lägenhet. Vi vill se till att du får en så trygg start som möjligt.

Behöver jag tillstånd för att hyra ut lägenhet?

Ansöka om tillstånd från din hyresvärd eller hyresnämnden. Om det är din hyreslägenhet du ska hyra ut ska du alltid behöva ha fått godkännande från din hyresvärd eller hyresnämnden för uthyrning. Innan du kan hyra ut din hyreslägenhet måste du ansöka om tillstånd skriftligt från din hyresvärd eller hyresnämnden. Dock får du hyra ut bostaden i vissa situationer enligt hyreslagen. Det innebär att du måste ha ett giltigt skäl för din uthyrning. Vi har listat skäl som räknas som beaktansvärda här.

Hur mycket kan jag hyra ut min lägenhet för?

Vid uthyrning av hyreslägenhet ska du se till att sätta en rimlig hyra. Annars kan din hyresgäst överklaga hos hyresnämnden och du blir återbetalningsskyldig. Hyran som din hyresgäst betalar ska inte vara högre än den som du betalar till din hyresvärd. Förvisso får du räkna med de andra utgifterna såsom el, gas, värme, tv-kabel, internet och andra underhållsavgifter och klargöra dem i hyreskontraktet med din hyresgäst.

Sedan ska du också tänka på om du vill hyra ut din lägenhet möblerad eller omöblerad. Enligt lag ska påslaget inte vara högre än 15% av hyran. Det vill säga att om din hyra är på 5 000 kr kan du lägga på 15% av 5 000 kr vilket är 750 kr.

Hur hittar jag hyresgäst till min lägenhet?

Skriv en annons som riktar sig till din målgrupp. Tänk på vem det är som du vill hyra ut din lägenhet till? Vi rekommenderar att du har med detaljer såsom storlek, antal rum, våning och andra karaktäristiska drag som balkong, diskmaskin, kakelugn osv. De kan vara avgörande för många bostadssökande. Du ska även vara tydlig med dina krav, t.ex. om din lägenhet är rökfri och djurfri. Det är för att undvika eventuella missförstånd.

Vi rekommenderar också att din annons bör innehålla bilder. De ökar chansen för dig att få lägenheten uthyrd ännu snabbare än dem annonserna utan. På BostadsPortal är det gratis för din som hyresvärd att skapa och lägga upp bostadsannons. Nu kan du enkelt lägga upp annons här och hyra ut din lägenhet.

Behöver jag hyreskontrakt när jag hyr ut min lägenhet?

När du och din hyresgäst har hittat varandra och allting känns rätt då är det dags för kontraktsskrivning. Vid uthyrning av lägenhet ska hyresavtalet innehålla uppgifter såsom hyresobjekt, hyra, personuppgifter av båda parterna, hyresperiod, uppsägningstid och inventarieförteckning. Ibland kan hyresvärden också be om andrahandskontraktet när du ansöker om tillstånd för andrahandsuthyrning. Hyresavtalet gäller tills hyrestiden löper ut därmed är det viktigt för dig att vara noga med det.

Behöver jag besikta lägenheten?

Besikta lägenheten innan din hyresgäst flyttar in. Sista steget innan inflyttning är besiktning av lägenhet. Som hyresvärd är du ansvarig för din lägenhet även under uthyrningen därför bör du besikta din lägenhet och anteckna skador och brister. Det är också bra om du kan upprätta ett protokoll som både du och din hyresgäst kan ha tills hyrestiden löper ut.

Om skador som inte är slitage har uppkommit kan besiktningsprotokollet användas för att bevisa att de orsakats under hyresperioden. Dock har du ej skyldighet till besiktning men många hyresvärdar upprättar en besiktning oavsett.

Får jag hyra ut min bostadsrätt eller ägarlägenhet?

Om du vill hyra ut din bostadsrätt i andra hand ska du ansöka om tillstånd från din bostadsförening först och främst. Precis som att hyra ut hyreslägenhet ska du ha skäl som anses beaktansvärt för att din ansökan ska bli godkänd. Till skillnad från andrahandsuthyrning av hyreslägenhet och bostadsrättslägenhet är det fritt fram för dig som har ägarlägenhet att hyra ut.

Vi hoppas att du finner informationen användbar och att den ger hjälp med din uthyrning av lägenhet. Hos oss är det alltid gratis att komma igång.