Hyra ut i andra hand

Om du funderar på att hyra ut din bostad i andra hand behöver du tänka på en del praktiska saker som är viktiga inför din andrahandsuthyrning. Först och främst ska du kolla upp om du har rätt till att hyra ut. Vi rekommenderar även att du skriver ett ordentligt andrahandskontrakt! På den här sidan kan du ta reda på mer om andrahandsuthyrning och andra praktiska saker som du bör tänka på.

Om du fortfarande söker hyresgäst till din bostad kan du komma igång här. Det är alltid gratis att skapa annons på BostadsPortal:

Om andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning skiljer sig från uthyrning av rum eller en del av bostaden och du behöver alltid ansöka om godkännande från din hyresvärd (om det är en hyresrätt) eller bostadsrättsförening (om det är en bostadsrätt). Om du däremot vill ta in en inneboende och själv fortfarande bor i bostaden behöver du inget tillstånd. En annan sak som du bör ha god koll på är att olika lagar reglerar olika typer av uthyrningar. Det betyder att om du vill hyra ut din hyresrätt gäller du hyreslagen medan det är lagen om uthyrning av egen bostad vid uthyrning av bostadsrätt.

Här nedanför hittar du de mest vanliga frågorna som likväl är mycket viktiga om andrahandsuthyrning:

När får man hyra ut i andra hand?

Du får ansöka om att hyra ut din bostad i andra hand om du: ska studera eller tillfälligt arbeta på en annan or; vill prova samboskap; ska på längre resa; eller behöver vård på grund av sjukdum/ålder. Om du ska hyra ut en hyresrätt i andra hand krävs det alltid hyresvärdens samtycke. I förhållande till lagändringen den 1 oktober 2019 blir du av med ditt förstahandskontrakt utan varning vid olovlig uthyrning av din bostad, och du riskerar även fängelsestraff om du bryter hyreslagen.

 

 

Det är mer flexibelt när det gäller en bostadsrätt men du fortfarande behöver bostadsrättsföreningens godkännande och det är lagen om uthyrning av egen bostad som reglerar. Därför är det viktigt att du alltid ansöker om tillstånd från din förening när du ska hyra ut din bostadsrätt i andra hand.

Hur länge får man hyra ut i andra hand?

Det finns som regel ingen begränsning på hur länge du får hyra ut i andra hand. Däremot så kan det vara något som bostadsrättsföreningen eller hyresvärden har begränsningar kring, och det är viktigt att undersöka detta. Det du ska vara uppmärksam på om du hyr ut din hyresrätt i andra hand är att efter 2 år får hyresgästen besittningsskydd vilket kan göra det svårare att få ”tillbaka” din bostad. Dock är det annorlunda för andrahandsuthyrning av en bostadsrätt.

 

 

Oavsett har hyresgästen inte rätt till att förlänga hyresavtalet, om inte ni har kommit överens, och saknar helt besittningsskydd. Oavsett ska hyrestiden alltid specificeras i avtalet, om det är obestämd tid eller begränsat.

Vad ska andrahandskontrakt innehålla?

Skriv alltid ett kontrakt när du hyr ut i andra hand oavsett uthyrningsperioden. Det innebär en trygghet för båda parterna under hela uthyrningen och vid eventuella tvister. Du som hyresvärd och din hyresgäst ska skriva under andrahandskontraktet, och båda ska ha varsin kopia. Om det är en hyresrätt som du hyr ut i andra hand kan din hyresvärd fråga om att du skickar in andrahandskontraktet tillsammans med din ansökan om andrahandsuthyrning.

 

 

Kontraktet ska vara så detaljerat och välskrivet som möjligt, och det ska innehålla bl.a:

  • Dina och hyresgästens personuppgifter
  • En skälig hyra med max 15% i påslag om du hyr ut möblerat
  • Hyrestiden och uppsägningstid – bestämd eller obestämd tid
  • Vilka utrymmen hyresgästen har tillgång till under hyrestiden (förråd, garage, parkering m.m.)
  • Inventarielista är bra när du vill hyra ut din bostad möblerad
  • Övriga detaljer, exempelvis el, möbler, städning, sophämtning och försäkring.

Hur mycket får man ta ut i hyra andra hand?

När du hyr ut en möblerad hyresrätt i andra hand får du lov att lägga till 10-15 procent på den hyran du själv betalar till hyresvärden. Om det är en bostadsrätt beräknas hyran på kapital- och driftkostnaderna du har för bostaden, men här tas amortering på lån som regel inte i betraktning. Din hyresgäst kan vända sig till Hyresnämnden senast tre månader efter det att avtalet har slutat gälla för att och få tillbaka en del av den betalda hyran om Hyresnämnden bedömer att den varit för hög. Här kan du läsa mer om hur du sätter en skälig hyra.

Andrahandsuthyrning – hur stor deposition?

Vid andrahandsuthyrning kan du som hyresvärd begära en deposition som används som säkerhet vid uthyrning av din bostad. Den summan av deposition bör styrkas tydligt i hyresavtalet och betalas innan din hyresgäst flyttar in. Det finns ingen lag om hur mycket hyresvärden kan ta ut i deposition och den kan variera. Vanligtvis är det ett belopp som motsvarar 1–3 månadshyror.

 

 

Depositionen ska kunna täcka kostnader för eventuella skador vid utflyttning eller obetalda hyror. När hyresgästen flyttar ut och bostaden är lämnad i ett godtagbart skick ska depositionen betalas tillbaka.

Vilken uppsägningstid gäller vid andrahandsuthyrning?

När du hyr ut din bostad i andra hand bör du säga upp ett hyresavtal skriftligt och i god tid. Det finns olika uppsägningsregler för olika avtal och typer och hyresbostäder som du ska ta reda på när du skriver andrahandskontrakt. Om det är bostadsrätt har hyresvärden en uppsägningstid på tre månader, oavsett om det är ett tillvidareskontrakt eller på bestämd tid. Däremot har andrahandshyresgästen en månads uppsägningstid.

 

 

Om du hyr ut din hyresrätt i andra hand på tillsvidare basis gäller då tre månaders uppsägningstid för båda parterna, medan styrs uppsägningstiden av hyrestiden när det är kontrakt på bestämd tid:

  • Uppsägningstiden sker på en dag om hyresperioden är enligt avtal längst två veckor
  • Uppsägningstiden sker senast en vecka om hyresperioden är enligt avtal längre än två veckor men kortare än tre månader
  • Uppsägningstiden sker senast tre månader om hyresperioden är enligt avtal längre än tre månader

Hoppas att du finner informationen användbar och att du känner dig redo inför din andrahandsuthyrning!