Ta bästa bilderna till bostadsannonsen: Så gör du

När bostadssökande söker bostad kan kvaliteten på dina bilder i annonsen vara avgörande för att fler ska klicka vidare och se din bostad. Dock är det inte lätt att veta hur du ska fotografera bostaden så att den ser lockande ut. Lägg därför 5 minuter på att läsa igenom våra tips så är du bättre rustad och kan ta foton som ett proffs!

10 stegs-guiden till en lyckad fotografering av lägenheten

1. Bli inspirerad

Titta igenom bilderna på en bostad från en kommersiell mäklarfirma eller andra lediga hyresbostäder. Lägg märke till vad de bästa annonser har gemensamt: bilderna är ljusa, det ligger få prydnader framme, det är aldrig porträtt på familjen, det är alltid foton med mycket rena ytor osv.

2. Ta bilder på dagen

Ljusa bilder ser bäst ut så ta bilderna på en dag med mycket solsken och en blå himmel. Var uppmärksam på att detta kan betyda att du får fotografera köket på morgonen och vardagsrummet på kvällen. Allt beroende på när just det rummet är som mest upplyst. Så titta på den kommande väderprognosen och sätt kryss i kalendern för en solig fotograferingsdag.

3. Gör din bostad klar till fotografering

Börja med att plocka undan så mycket som möjligt. Tänk på att det ser bäst ut med mycket rena ytor, utan att det ser allt för tomt ut. Så rensa undan ytterkläderna och skorna på golvet i hallen, se till att alla toalettartiklar är undangömda i badrumsskåpet, dra undan duschdraperiet, göm undan sladdarna till elektroniken i vardagsrummet. Plocka undan allt överflödigt som TV-tidningar, fjärrkontroller, den bärbara datorn osv och puffa upp kuddarna. Detsamma gäller för kök och sovrum, rensa kylen från magneter, inköpslistor och annat, se till att det inte står någon disk eller diskborste framme. Plocka hellre undan för många småsaker än för få. Sist men inte minst, ta ner bilderna du har på familjen, katten eller hunden.

4. Ljus, ljus, ljus

Dra upp persiennerna och dra undan gardinerna. Tänd lamporna men undvik de som skapar allt för blanka ytor, reflexer eller starka skuggor. Välj rätt tidpunkt på dagen till att fotografera, som vi skrev ovan – när ljuset är som bäst.

5. Skapa en mysig atmosfär

Köp lite blommor att ställa fram och varför inte lite frukt till fruktskålen. Blommorna ser bäst ut om de har fått vatten några timmar innan.

6. Ta bort onödiga detaljer

Göm undan hunden, katten, giraffen och alla tillhörande accessoarer. Vilket inkluderar kattlådan, hund-kopplet, matskålarna o.s.v.

7. Ta bilder från höfthöjd

Utgå från att fotografera från höfthöjd och ta hellre två bilder istället för att försöka att få med hela rummet i en bild. Använd gärna ett stativ eller stol i höfthöjd så ser bilderna bäst ut. Var noga med att få med två hörn av rummet för ett så brett perspektiv som möjligt. Ta bilderna i landskapsformat istället för porträtter.

8. Utsikt säljer

Nu när du har tagit alla bilder på bostaden så öppna ett fönster i taget och ta ett kort på utsikten.

9. Fotografera trädgård och uteplatser

När du har fotat klart bostaden, gå en promenad med kameran och få med gården eller uteplatsen. Försök att ge en känsla av hur det ser ut i området.

10. Välj de bästa bilderna

Nu är du klar till att lägga upp bilderna på din bostad. Gå igenom dina bilder och välj de som du tycker blev bäst och som representerar din bostad på ett rättvist sätt. Du kan enkelt lägga upp bilderna med mobilen och lägg gärna till en bild på planlösningen. Och kom ihåg att du själv kan hitta fram till din nästa hyresgäst här på BostadsPortal!

Lycka till!