Att tänka på vid visning av hyresbostad

När du går på visning för en hyresbostad är det viktigt att du inte glömmer detaljerna. Speciellt om du ska bo där under längre tid. Därför ska du använda dig av (de flesta av) dina sinnen för att se om lägenheten är rätt för dig. Lyssna efter oväsen, lukta efter unkna lukter och känn på karmarna vid fönstren för att se om det är överdrivet kallt.

När du går på bostadsvisning

Här nedan finner du några tips som du kan tänka på vid nästa bostadsvisning:

Titta noga. Filma eller ta foton om du får

På så sätt kommer du lättare ihåg hur lägenheten såg ut, och kan visa det för dina närmaste som kanske inte kunde vara med på visningen. Kom bara ihåg att fråga först; du har inte rätt att ta foton i någon annans lägenhet utan tillstånd. Gå också runt i området för att se efter om du trivs, vilka parkeringsmöjligheter du har och om det är nära till kollektivtrafik, affärer osv.

Känn efter. Är luften i lägenheten torr?

Är det ovanligt kallt eller varmt för årstiden? Då kan det vara något fel på ventilation eller värmesystem. Passa också på att fråga om bostaden är dyr i el (om det inte ingår i hyran) för att värma upp.

Lyssna. Kan du höra grannarna? Trafiken utanför?

Det är inte säkert att ljudet stör dig, men det är bättre att lyssna, och fråga om hur det brukar låta, nu, än det är att ligga vaken på nätterna.  Öppna fönstren ut och fråga din kommande hyresvärd om det är två eller treglasfönster (de isolerar bättre ljud).

Pröva så allt funkar

Ser kylskåp, frys och köksfläkt ut att fungera? Ingår det tvättmaskin/diskmaskin? Det kommer inte oftast inte vara ditt ansvar att ersätta dem, men det är ett onödigt strul som du inte behöver vid inflyttningen.

Kolla badrum och kök för vattenskador

Vattenskador tar ofta lång tid och kan bli dyra att reparera, så det är inte något du vill råka ut för när du precis flyttat in.  Kontrollera områdena runt golvbrunnen och vid röranslutningar, är det plastmatta ska det inte bukta ut, eller lukta unket. Är det kakelplattor är det en varningssignal om de ger i från sig ett ihåligt ljud när du knackar på dem. Titta efter mögel och fuktfläckar på väggar och i badrum, och använd dig av även här av luktsinnet. Allt som liknar mögel är inte farligt, men det är en bra idé att visa hyresvärden att du är uppmärksam på problemet, och att det fanns där innan du flyttade in.

Skadedjur?

Är lägenheten välstädad kan du naturligtvis inte se några spillningar eller andra spår, men annars är det främst i badrum och vid golvlistor du ska titta. Skulle det efter inflytt visa sig att lägenhet har skadedjur så kontakta fastighetsägaren med en gång så de kan tillkalla skadedjursbekämpare.

Surfklart?

Dubbelkolla om du har täckning för ditt mobilabonnemang. Och fråga vilken typ av Internetabonnemang som finns tillgängliga i området.

Fråga efter kontraktet

Om du väljer att tacka ja till lägenheten direkt så glöm inte att läsa igenom så att kontraktet är identiskt med det ni kommit överens om.Vid ett lagligt ”vitt” andrahandskontrakt krävs det att du har tillstånd från bostadsrätt eller fastighetsförmedlare, så se till att du ser det också. Vi har samlat gratis kontrakt du kan skriva ut på vår hyreskontrakt-sida, och här finns mer information om lagar och regler runt uthyrning.

Innan du flyttar in

Besiktningsprotokoll och inventarielista

När du flyttar in är det viktigt att kolla av detaljer tillsammans med hyresvärd eller fastighetsägare. Skriv ner alla fel du kan hitta, söndrig tapet, lösa kontakter, så att du inte blir ersättningsskyldig när du flyttar ut och riskerar att förlora din deposition. Du kan få fler goda råd genom att läsa vår Viktiga checklista när du flytta in. 

Fota/filma, igen

Du kan faktiskt inte ta nog med bilder. När du flyttar in, för att bevisa hur det såg ut då, och när du flyttar ut så att du inte blir ersättningsskyldig för städning, om du faktiskt hade rengjort lägenheten som du skulle.

Kolla dina försäkringar

Se till att dina försäkringar gäller. Om du hyr i andrahand kan det i vissa fall vara du som ska vara försäkrad och i andra fall hyresvärden, men kom ihåg att prata med ditt eget försäkringsbolag så att du inte skulle bli ersättningsskyldig vid till exempel en vattenskada eller en brand. Och om du och hyresvärden skulle komma i konflikt kan det också vara bra att ha en försäkring som täcker dina rättegångskostnader.

Lycka till!