BostadsPortals Roomie-Kontrakt

Har du hört historierna om rumskompisar som inte alls kan bo tillsammans? Kanske du känner någon som inte trivs med deras rumskompisar eller kanske du själv har tidigare erfarenhet av roomie-livet där det inte har fungerat? Vardagliga konflikter kan eskalera och leda till en osund relation samt andra negativa konsekvenser. För att undvika dålig stämning i hemmet har vi på BostadsPortal skapat ett ”Roomiekontrakt”. Detta kontrakt kommer att hjälpa er till en bättre dialog om hur ni som rumskompisar vill bo tillsammans.

Sök rum här
Hyr ut ett rum här

Bygga en bra relation med din rumskompis

Många konflikter handlar i grund och botten om bristande kommunikation. Om ni inte har fått pratat om förväntningarna på förhand kan det på sikt bygga upp en dålig stämning. Det är just här roomiekontraket kommer in i bilden. Detta kontrakt är perfekt för dig som ska kasta dig ut i rumskompis-livet och som gärna vill få en bra start. Självklart går det lika bra för er som redan har rumskamrat(er) att använda sig av kontraktet, om det finns behov av att skapa bättre struktur i vardagen.

Så här fungerar roomiekontraktet

Vårt roomiekontrakt är tänkt att fungera som ett samtalsredskap, men det kan även användas som en skriftlig överenskommelse mellan dig och din rumskompis och på så sätt kan ni minska risken för eventuella missförstånd. Ni kan tillsammans skräddarsy kontraktet så det passar era behov och lägga till andra punkter som till exempel att man sätter en strumpa på dörrhandtaget om man har besök, eller att ost som stinker ska packas i fryspåsar.

Så får ni ut mest av roomiekontraktet

För att roomiekontraktet ska uppfylla sin funktion är det viktigt att ni är så ärliga som möjligt när ni fyller i det. Ibland kan det verka skrämmande att vara ärlig, särskilt med nya människor för då vill man alltid göra ett gott första intryck och inte trampa någon på tårna. Därför kommer kontraktet att hjälpa er att enkelt samtala om era bekymmer och redan bygga upp en positiv och hälsosam rumskompisrelation från början.

Även om vårt roomiekontrakt inte är juridiskt bindande och skall användas som ett samtalsredskap, är det fortfarande viktigt att ni går igenom allting tillsammans och skriver ut det. Med era underskrifter i kontraktet kommer det också att kännas mer seriöst. Dessutom kan ni hänga upp det utskrivna kontraktet på ett kylskåp eller liknande för att påminna er om eran överenskommelse. Med andra ord hjälper vårt roomiekontrakt er att minska risken för missförstånd som kan uppstå när man endast ingår ett muntligt avtal

Lycka till med ert nya roomiekontrakt!