10 hacks för lägenheten som du inte kan leva utan

Det är förmodligen omöjligt att hitta den perfekta lägenheten. Kanske känner du någon som har en lägenhet som uppfyller alla krav, men oftast så slutar det med att man alltid hittar något fel som man gärna vill fixa eller förbättra.

Lev smartare med våra 10 lägenhetshacks

Du behöver inte alltid leva med din lägenhet som den är även om du måste följa din hyresvärds regler. Det finns massvis med små, enkla och användbara hacks som gör större skillnad på din bostad än du tror! Här har vi listat de 10 vi tycker är bäst.

1. Använd bokhyllor för att skapa väggar – och förvaring

Bor du i en etta och vill skärma av sängen för att få ett “sovrum”. Du kan enkelt använda bokhyllor, som tex Kallax från IKEA för att skapa en mellanvägg. Det ger dessutom massa plats till förvaring för böcker och prydnadssaker.

2. Förvara dina linnen på duschdraperi-ringar

Utrymmet i din byrå och din garderob är dyrbart. Om du har många linnen som du ska ha plats med så kan du spara in på besväret med att vika dem genom att följa dessa enkla steg:

  1. Fäst duschringar på en klädhängare
  2. Häng linnen på ringarna
  3. Häng hela lagringslösningen på ett valfritt ställe

Var det allt? Japp, det var allt. Nu har du sparat plats i en hel byrålåda!

3. Placera ett kaffefilter i botten på dina krukor

Kaffefilter har vi alla hemma (ja vi som inte är mer entusiastiska över te iallafall). De passar inte bara perfekt till att brygga världens bästa dryck, men de hjälper dessutom dina växter på traven i att leva ett långt och lyckligt liv! Genom att sätta ett kaffefilter mellan krukans dräneringshål och jorden, tillåter vatten att rinna ut men hindrar att jorden gör det!

4. Köp hängande fruktkorgar för smart förvaring

Bara för att korgarna är designade för frukt och används i många kök, så betyder det inte att du inte kan använda dem i ditt sovrum!

Hängande fruktkorgar kan du hitta lite överallt, i matbutiker som i inredningsbutiker. Häng en över ditt nattduksbord, eller i din garderob (om det finns plats) och använd den för smidig förvaring av strumpor, hattar, scarfar eller vad som helst! Den hängande fruktkorgen tar inte upp någon golvyta heller, smart va?!

5. Fixa hål i väggen

Även om du kanske försöker undvika att skada väggarna i en hyreslägenhet, är det ibland svårt att helt undvika ett skruv- eller spikhål. Oavsett hur hålet uppstod så måste du ju fixa det om du ska flytta ut. Det är en av de viktigaste DIY färdigheterna som du kan använda som hyresgäst.

Det första steget för reparationen är att ta reda på hur svår skadan är. Här kommer en steg för steg beskrivning:

  1. Skär ut en gipsskiva ur en triangelformad platta som är något större än skadan i väggen.
  2. Fasa kanterna till en 45 graders vinkel. Det gör du lättast med en rasp eller gipskniv. Lägg triangeln över hålet och rita av plattans konturer.
  3. Rita sedan en mindre triangel ca 12 mm innanför konturen. Såga skåror med en sticksåg från hålet och ut till hörnen på den inre triangeln.
  4. Skär ut den inre triangelytan med en vass kniv. Fasa av kanterna till linjen på den yttre triangeln. Prova med plattan så att du ser att du är på rätt väg. Hålet ska vara någon millimeter större än triangelplattan, så det ryms lite spackel mellan också.
  5. Lägg ett skikt med gipsbruk eller spacker på triangeln. Tryck den försiktigt in i hålet. Tryck inte för hårt, det ska bli en plan yta. Stryk bort överflödig massa med en spackel eller med tummen.
  6. Låt spacklet torka ordentlig. Slipa och bättra eventuellt på med en extra omgång spackel till. När ytan är helt plan kan du måla eller tapetsera.

6. Använd tidningshållare

Har du massvis med tidningar som ligger hemma och skräpar? Då har du troligen någon gång också hört om tidningsställ, även kallat tidskriftssamlare. Dessa kan du använda för att förvara allt möjligt från köksartiklar såsom olika burkar och liknande, till att använda i badrum för att förvara dina olika flaskor på ett stilrent och effektivt sätt. På IKEA kan du köpa dem för omkring en 50-lapp och de kan vara en riktig räddare i nöden.

7. Måla kylskåpet med griffelfärg

Har du ett tråkigt och gammalt kylskåp i lägenheten? Varför inte piffa upp det lite! Börja med att rugga upp ytan med sandpapper. Tvätta sedan kylskåpet med målartvätt och använd maskeringstejp för att täcka de ytor du inte vill måla. Måla med griffelfärg minst två gånger som du hittar på bl.a. Panduro!

OBS på att vänta i minst ett dygn innan du skriver på kylskåpet!

8. Låt stegen ta inredningen till nya höjder

Bor du i en lägenhet med ett minimalt utrymme och allt för många kläder? Don’t worry! Ett tips är helt enkelt att luta en trästege längst väggen. Det funkar lika bra i sovrummet till kläder som i badrummet till handdukar. Den sparar på utrymmet och är dessutom en riktigt snygg inredningsdetalj som piffar upp rummet!

9. Har badrummet eller köket kanske riktigt gamla och fula kakelplattor?

Bekymra dig inte! Skifta ut dem med hjälp av dekorplast! Istället för att renovera hela köket eller badrummet så kan du skapa ett mycket mer personligt utrymme med klistermärken gjorda specifikt för kakel! Du kan enkelt göra om precis så som du vill, utan att skada lägenheten. De är dessutom enkelt att ta bort när du flyttar ut.

PSSTT.. dekorplast kan du hitta billigt på bland annat Bauhaus!

10. Använd magneter

Har du ont om plats i dina skåp, och eller massa saker som försvinner. Sätt upp några magneter på insidan av dina köksskåp och sätt motsvarande magneter på dina kryddor. Vips så har du enkelt gömt undan dina kryddor, sorterat dem på ett sätt så att du kan hitta dem, samt fått röjt undan så att det inte ser så stökigt ut. Du kan även använda magneter på insidan av dina badrumsskåp och så så sätt enkelt förvara topps, bomullsrondeller och liknande på ett enkelt, stilrent och framförallt organiserat sätt.