Fixa balkong: Enkel guide för att fixa balkong inför våren

Sakta men säkert börjar våren komma även till oss här uppe i norden. Än är det fortfarande kallt, på sina ställen, men om vi har tur så har vi ännu en kanonsommar att se fram emot. Vi längtar redan efter varma stunder på balkongen med vänner och något gott att äta och dricka. Här är några förslag på hur man kan börja göra balkongen vårklar redan nu. Härfår du några bra tips och tricks för att du ska få ditt egna lilla grönskande paradis precis utanför dörren.

Och det bästa av allt: Alla tips är enkla att flytta och göra om på utan att de lämnar några märken.

Börja från grunden: balkonggolvet

Under vinter så blir balkongen ofta smutsig och trist. Det är heller inte helt ovanligt att man ställer ut en massa saker på balkongen som man inte har plats för inne. För att få en härlig vår och sommarbalkong är det därför läge att börja med att göra ordentligt rent. Ta bort sånt som inte behövs och skrubba rent golv och räcken.

Har du ett tråkigt balkonggolv i betong kan detta piffas upp med enkla medel – som inte behöver kosta en förmögenhet. Trätrall är populärt och ger balkongen en mysig känsla. Trätrall går att köpa på många ställen, tex IKEA eller Bauhaus. En av många fördelar är att det är så enkelt. Tröttnar man kan bara ta bort dem igen.

Ett annat tips för att göra golvet lite mysigare är att lägga ut mattor. Det finns mängder med fina mattor, välj mellan stora mönster eller en enkel färg som passar dig. Tänk bara på att det trots allt är svensk sommar, så regn är oundvikligt. En matta i plast är därför att rekommendera då vanliga bomullsmattor lätt blir dyngsura och soggiga.

Välj dina möbler med omsorg

Hur du vill inreda din balkong beror helt på vilken stil du gillar, men ett bra tips är att hitta en stil och följa den. Detta för att undgå att balkongen blir “stökig”. Det finns massa smarta möbler som är multifunktionella, t.ex. bänkar som också fungerar som lådor. I dem kan du lägga kuddar och filtar för att de inte ska bli blöta när de inte används.

Tänk på att nätta möbler oftast blir bättre på en mindre balkong då de skapar luft och rum, medans tyngre större möbler kan bli väldigt bullriga. Försök att välja möbler som är lätta att flytta på så att du enkelt kan ändra, både efter antal personer men också beroende på vad du vill använda balkongen till. En grillfest eller bara ligga och läsa en bok och samtidigt tanka lite D-vitamin.

Dags att inreda!

För att skapa den där riktiga myskänslan och för att göra balkongen till din egen är det de små detaljerna som ska tittas på. Ljusslingor fungerar lika bra på sommaren som på vintern och skapar stämning. Sätt ut små lyktor, antingen soldrivna eller med levande ljus för att skapa fokus och atmosfär. Lampor och ljus är det som gör balkongen mysig under varma sommarkvällar, eller en tidig vårkväll inlindad i en filt.

Filtar och kuddar är ofta ett måste för en riktigt mysig och hemtrevlig balkong, precis som med mattor kan du här följa din egen stil. Vitt och blått för en nautisk känsla. Stora mönster och starka färger för en mer orientalisk spännande balkong eller vitt och svart för en stilren minimalistisk stil. Du styr själv hur du vill ha det för att trivas.

Även om man bor mitt inne i stan så är grönska något som lugnar och ger välbefinnande. Shoppa krukor och vaser på loppis för att få en unik balkong som verkligen är du – samtidigt som du är snäll mot plånboken.

Blommor!

Balkongen är en utsatt plats för växter, de ska kunna tåla vind och regn lika bra som gassande sol. Välj därför växter som är lite tåligare och överlever hela sommaren. Fråga personalen på blombutiker och beskriv förhållandena på just din balkong för bästa tips. Här är dock några förslag på blommor som kan planteras redan nu och som tar våren till dig.

Även om kylan fortfarande ligger kvar i luften så finns det blommor som klarar att planteras redan nu. Lite färg efter en kall vinter säger ingen nej till.

Penséer är kanske en av de vanligaste blommorna i trädgårdar och på balkonger runt om i Sverige, men med alla sina färgmöjligheter och söta blommor så är det helt förståeligt. Då Penséer klarar temperaturer ner till -5 grader är de perfekta att plantera för den tidiga våren. Tänk bara på att de inte gillar att bli för torra.

Ranunkel är en annan vacker vårblomma som passar perfekt till våren, den går att få i många olika färger och liknar en ros till utseendet. Blir det frost vill de dock gärna flytta in under natten.

En klar favorit under våren är påskliljan, men sin vackra gula färg och ett löfte om att ljusare tider är på väg. Visste du att det finns två olika typer av påskliljor. Det är den vanliga lite större,som trivs bäst veckorna före och efter påsk, och den mindre minipåskliljan, som klarar sig från tidig vår.

Det finns kanske inget bättre vårtecken än när krokusarna börjar blomma, så varför inte ta våren till dig och plantera några egna på balkongen redan nu!