Så undviker du inbrott i hemmet

Semestertider närmar sig och många svenskar reser bort – för att söka sol och värme eller hälsa på familj runt om i landet. Men medan vi njuter av ledigheten är våra hem extra utsatta. Inbrottstjuvar får större handlingsutrymme när hus och lägenheter står tomma. Att få ett samtal från polisen under semestern om att någon brutit sig in är något ingen vill vara med om. 

Tyvärr är vi ofta ovetande medhjälpare genom att omedvetet dela information som avslöjar när vi inte är hemma. Här är några konkreta och faktagranskade tips för att minska risken för inbrott. 

Förstärk hemmets svaga punkter

De vanligaste inbrottsvägarna är dörrar och fönster. Se till att:

  • Alltid låsa och stänga noggrant, även om du bara går ut en kort stund 
  • Förstärka dörrar med extralås, säkerhetskedjor eller brytskydd 
  • Installera fönsterlås på öppningsbara fönster

Ju mer motstånd, desto större chans att tjuven väljer ett annat mål.

1. Var försiktig med vad du delar på sociala medier

Det är förståeligt att vilja lägga upp bilder från semestern. Men om din Facebook- eller Instagramprofil är öppen för allmänheten kan inbrottstjuvar enkelt se att du inte är hemma. Vänta gärna med att publicera semesterminnen tills du är tillbaka eller ännu bättre, justera dina sekretessinställningar så att endast vänner ser dina inlägg.

2. Få hemmet att se bebott ut

Ett obebott hus är ett lättare mål. Skapa intryck av liv och rörelse:

  • Använd timer till lampor så att de tänds och släcks som vanligt 
  • Låt radion stå på 
  • Undvik att låta utomhusbelysningen vara tänd hela dygnet 
  • Lämna framme en trädgårdsslang eller skottkärra

Små detaljer kan göra stor skillnad.

3. Ta bort tjuvens skydd

Höga häckar och staket skyddar hemmet från insyn – men skyddar samtidigt tjuven från att bli upptäckt. Klipp ner buskar och se till att entré och fönster är synliga från gatan.

4. Investera i larm och sensorer

Rörelsesensorer som tänder utomhusbelysning vid aktivitet är ett avskräckande moment. Kombinera gärna med ett hemlarm – det finns idag många kostnadseffektiva alternativ som går direkt till larmcentral eller mobilapp.

5. Släpp inte in obehöriga

Om du bor i en lägenhet, kom överens med grannarna om att inte släppa in främlingar i trapphuset. Många inbrott börjar just där – genom att någon släpps in i god tro.

6. Be grannen om hjälp

Grannsamverkan minskar risken för inbrott med upp till 25 %. Be någon du litar på att:

  • Tömma brevlådan 
  • Parkera sin bil på din uppfart 
  • Slänga sopor i din tunna 
  • Gå förbi och titta till huset dagligen

Det skapar en illusion av aktivitet och avskräcker inkräktare.

7. Tryggare bostadsområde med gemensamma insatser

Väl upplysta gator, ansade buskar och god sikt mellan tomter skapar trygghet – och försvårar för tjuven. Tillsammans kan ni minska mörka hörn och dålig sikt som annars underlättar smygande.

8. Skydda och märk dina värdesaker

Förvara smycken, teknik och värdefulla föremål så att de inte syns från fönstret. Märk dem gärna med stöldskyddsmärkning – utrustning kan lånas gratis via Polisen eller Stöldskyddsföreningen (SSF). Det underlättar identifiering vid återfynd och minskar andrahandsvärdet för tjuven. Glöm inte att även tillfälligt pausa din tidningsprenumeration eller eftersända posten.