7 inredningstips för en liten lägenhet

”Etta med kokvrå uthyres”, ”1 r.o.k” och ”Rum till inneboende”. Så ser det ut i många annonser. Många av oss bor på små ytor, vilket gör det viktigt att maximera de kvadratmeter som står till buds så att vi ändå kan bo som i en saga!

Använd dig av takhöjden

Om du har högt i tak så nöj dig inte med att låta bokhyllor och klädskåp gå nästan hela vägen upp, utan fyll väggen upp till taket. En fin hög möbel ger dig både mer förvaringsplats och en känsla av att bo i ett slott. Om du inte lider av höjdskräck kan du köpa en hög loftsäng och sätta den helt upp under taket och få plats för ett mini-kontor eller walk-in closet under den!

Se upp! Använd hela väggen för att få mer plats till dina saker och en känsla av mer rymd i rummet. Foto: Unsplash

Skapa dina egna väggar så får du flera ”rum”

Om du flyttat in i en ett-rumslägenhet är det här extra viktigt. Du kan använda dig av olika typer av material för att ge illusionen av flera rum/utrymmen: Du kan utnyttja en skärm eller en bokhylla/skåp för att verkligen skapa en flyttbar vägg, eller så kan du fokusera på illusionen av en vägg; genom att sätta upp en ljus gardin som mellanvägg eller en vacker växt på en piedestal. Vissa hyresgäster har turen att hitta en lägenhet med en alkov. Det är smidigt eftersom att det på ett sätt motsvarar ett helt nytt ”rum”, men egentligen så räcker det faktiskt med att placera en större bokhylla i slutet av sängen (t.ex. en Kallax från IKEA) för att skapa ett helt seperat rum!

Spegel, spegel på väggen där!

Ljus ger illusionen av mer plats, så ge ditt fönster utrymme och hjälp det ljus som kommer in lite extra på traven, genom att sätta upp speglar som förstärker och speglar ljuset in i rummen. Var noga med var du placerar speglarna för att få maximal effekt. Vill du inte borra i väggarna kan du också använda större speglar som du ställer på golvet.

Använd dig av ljus, och ljusa färger för att göra din bostad större. Men glöm inte växterna! Foto: Unsplash

Gör fönstren större

När du ändå håller på, så se till att dina fönster kommer till sin rätt. Små gardiner ger ofta en känsla av lågt i tak, men om du istället placerar ljusa, långa gardiner ända uppe i taket och helt ner till golvet, så skapar du illusionen av ett mycket större och ljusare fönster (och så köper du även rullgardiner så att det även blir mörkt nog på natten så att du kan sova. Estetik är inte viktigare än nattsömn.)

Rätt belysning i ett litet rum

Kom ihåg att skuggorna blir långa framförallt på höstkanten och att en ljuskälla (den du har i form av taklampa) varken ger dig nog med ljus för att läsa, eller är nog för att ge dig den inbodda, mysiga känslan du behöver för att känna dig hemma. Så skapa flera ljuskällor, utifrån dina behov. Du kan få inspiration på Ikeas hemsida ”inred med ljus”.  Det kan vara en god ide att belysa bokhyllorna, eller kanske några tavelramar, för en mysigare effekt.  Lågt placerade ljuskällor hjälper och till att skapa illusionen av ett större rum. Kom ihåg att din mobil inte ger nog ljus för att lysa upp hemma när kvällarna blir längre!

Finn förvaringsutrymmen

På en liten yta måste alla utrymmen tas till vara! Därför är det viktigt att du skapar förvaring där du kan. Och ofta finns det oväntade ytor i rummet; vi har tidigare nämnt att du kan använda dig av takhöjden och sätta hyllor så högt upp som möjligt, men du kan också tänka på att välja lösningar som exempelvis klädskåp med skjutdörrar, som gör att får mer golvyta att röra dig på, eller att bygga in förvaringen i form av en byrå under sängen!På så sätt får du både fler förvaringslådor OCH en prinsessa på ärten- säng!

Du gäller också att tänka smart när det kommer till möbler. Det finns många möbler som är multifunktionella, tex en pall som även fungerar som en låda. Med smarta möbler får du mer förvaring utan att ta in mer möbler i lägenheten.

Undvik att ha allt för mycket framme

Om du liksom jag envisas med att ha för mycket prylar så kan det vara en bra lösning att försöka bli av med överflödiga saker vid varje flytt, t.ex. genom att hitta sätt att återvinna kläder och möbler du inte längre behöver, men oavsett hur mycket du kan bli av med kommer du behöva sortera i vad som finns ute i ett litet rum. Mycket prylar på skåp och skrivbord fungerar kanske i en stor bostad, men i ett litet ser det snabbt mycket rörigt ut. Detsamma med kläder som ligger framme. Se till att du maximerar dina förvaringsutrymmen och plocka bort allt som inte ska vara ute.