Gör om i hyresrätten – utan att skada väggarna!

Hänga utan att borra? Få till din personliga touch på bostaden utan att borra eller spika väggarna? Utan att måla om? Ja, det är möjligt! Men det finns oändligt många andra sätt att göra din bostad mysig, hemtrevlig och trendig. Läs vidare för tips som sätter igång inspirationen och kreativiteten.

Så kan du göra det mysigt också om du hyr i andra hand!

Men vad får man egentligen göra i sin lägenhet utan att fråga hyresvärden om lov? Det du får göra är att måla om eller tapetsera väggarna i din lägenhet. Det får dock inte vara i en avvikande färg eller udda mönster. Du får även sätta upp hyllor, tavlor, speglar, kakla om, byta skåpluckor och sätta in eller byta ut vitvaror.

Självhäftande väggdekorer och tapeter

Det perfekta alternativet för den som vill göra en förändring – som lätt och smidigt går att ta ner. Sätt antingen upp en vacker väggdekor – såsom en karta, kanske en blomma eller dekorera om hela väggen. En fondvägg i ett härligt mönster eller ett ny snygg färg i hela rummet skapar direkt en annan känsla.

Använd dig av växter

Vill du avskärma sängen och soffan? Skapa mellanrum och illusion av en vägg? Satsa på ett flertal större växter och skapa din egna växtvägg. Växter kan göra så mycket för ett hem och förvandla ett tråkigt, vardagligt rum till en fantastisk oas. Beroende på vilka färger du har i ditt hem kan du lätt låta växten smälta in i omgivningen eller vara den uppiffade faktorn i rummet. Välj i så fall en färgglad växt så som en Hortensia eller en orkidé. En annan växt som gör sig fint inomhus är också en murgröna. Låt den ringla ner för en byrå och skapa vackra konturer i ditt hem.

Kreativ fotovägg med tejp och/eller bilder

Har du en hel drös med bilder på mobilen från senaste resan med familjen? Weekend-resan med kompisarna eller bara fina bilder från din vardag? Skriv ut dem och skapa en fotovägg! Tejpa upp ett rep (använd gärna en tejp i snygg färg eller mönster) och nyp fast bilderna med tvättnypor för en cool, personlig touch. Du kan även använda maskeringstejp och forma dina egna mönster på väggen i olika färger och former.

Inred med speglar – som tejpas upp på väggen

Man kan alltid låta spegeln stå mot väggen, men i vissa fall kan det vara kul att experimentera och skapa former och konturer. De flesta stora varuhusen, så som IKEA eller Bauhaus har självhäftande speglar där du själv kan fästa så många eller få som du vill på väggen, utan att permanent skada väggen. Skapa en hel spegelvägg eller endast en liten del – din egendesignade version!

Tavelupphängare

Konst är något vackert som de flesta vill ha i sina hem, det kan dock uppstå problem när man inte vill eller får borra i sina väggar. Ingen fara! För dig som vill hänga upp dina tavlor utan att förstöra väggarna så är det här den perfekta lösningen. Med hjälp av monteringsstripes som du fäster på väggen samt på tavlans baksida får du smidigt upp din favorittavla. Funkar på kakel, glas, speglar, målade eller lackade ytor samt hårda träytor.

Vad du annars kan göra är att följa den senaste inredningstrenden – låt dina tavlor stå lutade mot golvet. En större tavla med hög höjd ger ett häftigt och maffigt intryck.
Något annat som är fint är att låta dem stå på köksbänken – en fröjd för ögonen när maten ska lagas eller på en byrå som dekoration.

.. Klara, Färdiga, Inred!
Du kanske är intresserad av fler inredningstips? Läs 7 inredningstips för en liten lägenhet för mer inspiration.