Semester tider närmar sig och många svenskar tar ut och reser. Antingen för att hitta sol och värme, åka skidor eller för att hälsa på familjen någonstand i vårt avlånga land. Visst är det härligt! Att många inte är hemma betyder dock att inbrottstjuven får mer arbetsro och obehindrat kan ta sig i huset. Att få ett samtal från polisen som säger att någon varit inne i huset mitt under semester är inget som någon vill. Tyvärr så är vi rätt duktiga på att ge inbrottstjuvar all information de behöver för att veta när du är hemma och inte.
Så bekämpar du inbrottstjuven
Se till att stärka de svaga punkterna. Tjuvar tar sig oftast in genom dörrar och fönster så därför bör dessa göras så inbrottssäkra som möjligt. Förutom att stänga och låsa dem varje gång du går hemifrån kan du förstärka dem med extra kraftfulla lås och kedjor så att det blir svårare för tjuven att ta sig in.
1. Var försiktig med vad du lägger ut på sociala medier
Det är lätt att förstå att man gärna vill skriva på Facebook eller Instagram och posta bilder på precis hur fantastiskt man har det på sin underbara semester. Det känns extra bra att sitta där på stranden eller susa ner för pisten när man vet att det hemma i Sverige är +2 grader och snålblåst. Dock så är det många som har sin profil helt öppen så att alla kan se dessa bilder, härligt när man vi skryta lite för vännerna men mindre bra när du faktiskt själv är den som berättar för inbrottstjuven att huset står tomt. Även om det kan vara svårt så kan det vara smart att vänta med att lägga upp några av sina semesterbilder tills du har kommit hem. Eller så kan du såklart ändra dina inställningar så att endast dina vänner kan se din Facebook.
2. Få tjuven att tro att du är hemma
Tänd lamporna i några av rummen, eller använd en automatisk timer som släcker och tänder ljuset, när du är bortrest. Låt inte utomhusbelysningen stå på hela dagen då det gör det lättare för tjuven att se att det är mörkt inne i själva huset. Låt radion vara på. Skapa lite oreda i trädgården så att det ser ut som om du precis varit där ute. Lägg eventuellt fram trädgårdsslangen eller låt en skottkärra stå framme.
3. Ge inte tjuven arbetsro
En hög häck eller ett högt staket ger tjuven arbetsro då ingen kan se honom från gatan. Klipp ner häcken eller skaffa ett lägre staket så att tjuven inte har den fördelen.
4. Skaffa professionell utrustning
I Sverige så blir det snabbt mörkt om kvällarna under vintern och det kan vara svårt att se om det är någon som rör sig inne hos grannarna. Däremot är det ganska enkelt att se i vilket hus det inte tänds några lampor eller var det inte är något liv eller rörelse om man står utanför i mörkret. Sätt upp rörelsesensorer så att ljuset tänds när någon närmar sig din bostad. Fundera också på att skaffa larmsystem.
5. Släpp inte in obehöriga
Om du bor i trappuppgång så kom överens med dina grannar om att inte släppa in någon ni inte känner eller känner er bekväma med.
6. Ta hjälp av grannen
Be din granne gå förbi ditt hus en gång om dagen, slänga sina sopor hos dig, parkera sin bil på din uppfart, tömma brevlådan och få det att rent allmänt se ut som att det alltid händer något i ditt hem. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar med 25 procent när man har aktiv grannsamverkan på gatan.
7. Gemensamma insatser
Se till att hela gatan är väl upplyst och ansa eller ta bort buskage och träd som orsakar mörka skuggor längsmed stigar och vägar. Det inger trygghet och skapar samtidigt sämre flyktvägar för inbrottstjuven.
8. Var försiktig och registrera dina värdesaker
Tänk på hur dina värdesaker är placerade. Tjuvarna är oftast ute efter smycken, elektronik, designermöbler och liknande. Därför är det en bra idé att se till att värdesakerna inte syns genom fönstret ut mot gatan. Märk dina värdesaker så att det blir svårare för tjuven att sälja dem och lättare för polisen att återlämna dem till dig. Du kan låna märkningsutrustning på ditt lokala poliskontor. Prata med grannarna om att titta till varandras postlådor och hålla uppsyn på vad som sker i området. Du kan också sätta ev tidningsprenumerationen på paus.