Ta bästa bilderna till bostadsannonsen

Publicerad av

Om du är igång med att skriva din bostadsannons och vill ha tips om hur du ska fotografera ditt hus eller bostadsrätt så kommer några konkreta råd här.

Tio stegs-guide till en lyckad fotografering av din bostad.

1. Låt dig inspireras.

Titta igenom bilderna på en bostad från en kommersiell mäklarfirma eller andra annonser på BostadsPortal. De bästa annonser har mycket gemensamt: bilderna är ljusa, det ligger få prydnader framme, du ser aldrig porträtt på familjen, fotona visar rena ytor och ljusa väggar o.s.v.

2. Ta foton i dagsljus

Ljusa bilder ser bäst ut så ta bilderna på en dag med mycket solsken och en blå himmel. Det kan betyda att du får fotografera köket på morgonen men vardagsrummet på kvällen, beroende på när ljuset är bäst i just det rummet. Glöm inte att ta bilder utifrån! Kolla väderprognosen och sätt kryss i kalendern för en solig fotograferingsdag.

3. Rensa ut i rummen

Gör din bostad klar till fotografering. Börja med att plocka undan så mycket som möjligt. Tänk på att det ser bäst ut med mycket rena ytor, utan att det får se för tomt ut. Städa undan ytterkläder och skor på golvet i hallen, göm toalettartiklar, dra undan duschdraperiet, och plocka bort undan tv-sladdarna i vardagsrummet. Detsamma gäller för kök och sovrum, rensa kylskåp från magneter och inköpslistor, se till att det inte står disktrasa eller diskmedel framme. Plocka hellre bort för mycket än för lite av prydnanssaker. Sist men inte minst, ta ner bilderna du har på familjen, katten eller hunden.

Ta bästa bilderna till bostadsannonsen
Kom ihåg att ta dina bilder i landskapsformat. Foto: Colourbox

4. Visa fram dina rum

Dra upp persiennerna och dra undan gardinerna. Tänd lampor men undvik de som skapar allt för blanka ytor, reflexer eller starka skuggor. Välj den perfekta tidspunkten för att fotografera rummet när det är som ljusast på dagen. Skapa en mysig atmosfär. Köp lite blommor att ställa fram och varför inte lite frukt till fruktskålen. Blommorna ser bäst ut om de har fått vatten några timmar innan.

5. Tänk professionellt

Ta bilder från höfthöjd och ta hellre två bilder istället för att försöka att få med hela rummet i en bild. Använd gärna ett stativ eller stol så får du stabila bilder. Var noga med att få med två hörn av rummet för ett så brett perspektiv som möjligt. Tänk på att ta bilderna i landskapsformat istället för porträttformat.

6. Utsidan är också viktig

När du har tagit alla foton INNE i bostaden så öppna ett fönster i taget och ta ett kort på utsikten. Gå även en promenad med kameran och fotografera med trädgård och omgivning utanför. Försök att förmedla en känsla av hur det ser ut i området.

7. Färdig!

Nu är du klar till att lägga upp bilderna på din bostad. Välj de bästa! Du kan enkelt lägga upp bilderna med mobilen och lägg gärna till en bild på planlösningen.

Lycka till!

Med vänliga hälsningar
BostadsPortal

Ps. Har du några frågor till denna lilla fotoguide är du mer än välkommen att skriva till oss på info@bostadsportal.se