Många undrar om de får ha husdjur, katt eller hund i lägenheten, och om hyresvärden får skriva in i kontraktet att djur inte är tillåtna. Men det är faktiskt inte så att du behöver fråga din hyresvärd om lov för att ha husdjur. Men du ska vara medveten om att ditt husdjur är ditt ansvar, och att du riskerar att bli ersättningskyldig om ditt husdjur förstör bostaden, genom exempelvis slitage. Det gäller också om den stör eller skrämmer dina grannar. Då riskerar du att förlora ditt hyrakontrakt! Allra viktigast: du är ansvarig för att ditt husdjur mår bra.
Så ser reglerna ut för husdjur i hyresrätt
Du ansvarar för ditt husdjur
Det är inte ovanligt att din hyresvärd skriver ”inga husdjur” i annonser och kontrakt, men i praktiken har du fortfarande rätt att ta med dig ditt husdjur. Det bästa är förstås att komma överens med din hyresvärd innan du flyttar in, men så länge du ser till att katten eller hunden inte förstör i grannområdet, eller oväsnas i lägenheten så har du inte brutit mot avtalet.
Om djuret stör
Många som klagar över husdjur gör det för att det kan uppstå problem med katter som förorenar i sandlådor och trädgårdar, eller att hundar väsnas eller upplevs som hotande, och här kan du som drabbad granne antingen vända dig till:
1. Länsstyrelsen (om du upptäcker djur som vanvårdas)
2. Kommunen (om det är ett djur som stör eller förorenar) eller
3. Polisen (om du blir angripen eller hotad av exempelvis en aggresiv hund)
Du kan få mer information hos Jordbruksverket.
Men det handlar inte bara om att visa respekt för grannarna när du har ett husdjur i din bostad. Du ska också kunna ta hand om djuret. ”Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.”, står det i andra paragrafen i djurskyddslagen.
Länsstyrelsen kontrollerar djurskyddet i Sverige och om de upptäcker att du inte följer djurskyddslagen kan du dömas till böter eller till och med fängelse, och om du har döms för djurplågeri kan du bli förbjuden att ha hand om djur i framtiden.
Hund i lägenheten
Hundar kräver mycket social kontakt och aktivering. Det betyder att du bör rasta din hund åtminstone var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar ännu oftare. De får inte vara ensamma hela dagen och sedan glömma att rastas på kvällen. Det är också viktigt att djuret får i sig allsidig näring och fri tillgång till dricksvatten. Läs mer hos Jordbruksverket om hur du ska sköta din hund.
Katt i lägenheten
En katt behöver också daglig social kontakt och välbalanserad näring. Du måste också få fri tillgång till dricksvatten, oavsett om den är en inne- eller utekatt. Speciellt innekatter har behov av egen liggplats, aktiviteter som klösbrädor och gömställen. Katter får inte hållas bundna inomhus, men du får ha koppel när du går ut med den. Jordbruksverket har mer information om hur du ska sköta om din katt.
Katter på balkongen
Om katten vistas ensam på en balkong som finns mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig. Du kan läsa mer om det i vår tidigare bloggartikel ”Får jag sätta upp kattnät på balkongen?”
I några få fall kan djur vara helförbjudna i fastigheten:
Om huset eller lägenheten är speciellt anpassa för allergiker och du ändå tar med dig ditt husdjur kan du som hyresgäst bli av med ditt kontrakt, om en domstol bedömer att du inte uppfyllt det avtal du skrivit under på. Detta kallas för åsidosättande av avtalsenlig skyldighet. Du kan läsa mer om det här i 12 kap. 42 § åttonde punkten i Jordabalken (1970:994)
Sammanfattningsvis kan man säga att husdjur kan ge både glädje och sällskap för dig och din familj, men att de också för med sig ett stort ansvar som gör att du alltid ska noga överväga om ni verkligen ska skaffa djur, speciellt om ni bor i en liten hyreslägenhet. Ibland kan det faktisk vara bättre att nöja sig med en vandrande pinne.