Mambo, korridor, inneboende eller surfande på en soffa. Det finns otaliga sätt att bo som student. Vi har alla hört skräckhistorierna. Smutsiga lägenheter på svartkontrakt, rum som mest liknar garderober, och risiga student- kollektiv. Galna rumskompisar, paranoida hyresvärdar, och illaluktande soffor. Att finna ett drägligt studentboende kan ibland vara svårare än att försöka finna en nål i en höstack. Men allt är ju inte dåligt. Det är ju i ditt kommande studentboende som du kommer att skapa minnen och vänner för livet. Överraskande nog kan det till och med vara de värsta nödlösningarna som visar sig bli bästa lyckoträffen. Ok, inte alltid, men ibland så.
Vilken typ av boende har du provat?
Följ med oss in i djungeln av olika studentboenden
1. ♫ För jag har fått en studentboostaaad!
Var ärlig nu. Du sökte bostad redan innan du sökte utbildning, eller hur?
Precis vid studiestarten är det på gränsen till omöjligt att få studentbostad, men det brukar lätta redan efter några månader, när många hittar andra boenden, eller hoppar av utbildningarna. Och om du har tillräckligt till hyran innan studiemedlen dyker upp på kontot kan du välja att flytta in i din studentbostad redan under sommarmånaderna, eftersom många flyttar ur sina studentlägenheter när vårterminen slutar.
Studentbostadsbolagen runt om i Sverige har oftast ett kö-system och kräver att du läser ett visst antal poäng på universitet eller högskola varje termin för att du ska få bo där. Men även om du ska visa upp ditt antagningsbesked när du skriver på kontrakt så finns inget som hindrar dig att börja söka studentbostad redan innan du fått ditt antagningsbesked, också på flera orter samtidigt, om du sökt in på olika utbildningar.
Positivt: Du kan flytta in i en korridor tillsammans med andra och slippa den isande ensamheten som lätt följer med att börja ett nytt liv i en ny stad.
Negativt: Lukten. Gamla studentbostäder luktar som den där lägerskolan du åkte till som barn. Bara värre. Se till att ta med egna möbler, speciellt en bra stol att sitta på för alla kommande timmar av pluggande och tentaskrivande. Och slösurfande.
2. Hemma hos mig själv
Många studenters första val är att få en egen lägenhet. (Du vet förstås att du alltid kan söka efter hyresrätter i olika storlekar på BostadsPortal). Förstahandskontrakt är för de flesta en avlägsen dröm, speciellt på studentorter, men ett andrahandskontrakt är inte omöjligt. Naturligtvis är längre kontrakt att föredra, men ibland kan några månaders andrahandskontrakt vara precis det du letar efter.
Kom ihåg! Om du hyr en bostad i andra hand så ska du alltid se till att du har ett giltigt kontrakt, och att du inte ska betala innan du fått tillträde till lägenheten.
Positivt: Du bor inte längre hemma hos dina föräldrar. Du får friheten och möjligheten att själv råda över din tid. Nämnde jag att du inte längre bor hos dina föräldrar?
Negativt: Hyran kan lätt äta upp det mesta av ditt studiemedel. Kolla upp om du har rätt till bostadsbidrag, eller leta upp ett extrajobb. Å andra sidan har väl ingen dött av att leva på pasta och ketchup sista veckan i månaden. Så länge det inte är varje månad.
3. Jag surfar på närmsta soffa
Nöden har ingen lag. Varje år så tvingas tusentals studenter flytta runt hos sina vänner, och bo på deras soffor. Det har blivit så vanligt att det finns sajter som direkt förmedlar soffplats för de som desperat behöver en plats att sova. Att använda sig av ett tillfälligt boende som vandrarhem eller billiga hotell kan också vara en ok tillfällig lösning, innan man funnit något mer varaktigt boende.
Positivt: Ofta rent och centralt. Om du nu inte bor hos en vän som aldrig städat sin soffa.
Negativt: Dyrt om du bor på vandrarhem. Trångt om du bor hos vänner. Och det är verkligen jobbigt att ha hela sitt liv packat i väskor under längre perioder.
4. Jag är din nya barnvakt, jag menar; inneboende
Det är sällan någons första lösning att flytta ifrån föräldrarna och hem till en främling som också kan bestämma över en, men ibland finns det inget val. Tyvärr har det också blivit allt vanligare att hyresvärden erbjuder boende emot att du i din tur passar hund, katt eller till och med barn åt dem, och eftersom det inte ännu är olagligt, så får du själv ta ställning till om det är något du kan stå ut med. Se till att du har bra kemi med din hyresvärd, och prata igenom husreglerna i förväg, så att ni slipper tjafs om disk och sena nätter. Bäst är ju förstås om du har en egen ingång, så att ni inte behöver träffas om ni inte vill.
På många studentorter finns det en lång tradition av att ta emot studenter som inneboende, som du kan finna bland våra annonser med lediga rum hos oss på BostadsPortal eller via studentorganisationer, som exempelvis nationer.
Positivt: Du kan bo centralt för en oftast billig penning. Dessutom kan det vara skönt att ha någon att prata med ibland. Vem vet, du kanske får en ny vän?
Negativt: Betala inte överpris och låt dig inte utnyttjas. Om du bor som inneboende ska du betala för den del av lägenheten som du använder, inte mer, så se till att du inte får betala hutlöst med pengar för ett litet skyffe.
5. Mambo. Nuff said
Det kan faktiskt vara en god idé att bo kvar hemma. Inte bara för din spargris, men också för att du slipper leta bostad samtidigt som du ska börjar på nya studier och komma in i allt nytt. Om du har möjlighet att bo ett tag hos vänner eller släktingar, eller bo kvar hemma första tiden, så är värt att överväga. Men samtidigt tar det på krafterna att fortsatt bli behandlad som ett barn. Se det så mycket som möjligt som ett inneboende och gör regler och kostader klara från början. Annars glider du lätt in i vardagstjat och gnat.
Positivt: Mamma tvättar. Och lagar mat.
Negativt: Mamma kräver hyra.
6. Vi tog ett banklån
En allt vanligare lösning på bostadskrisen för studenter är när föräldrarna går in och köper en bostadsrätt till sina barn. Eftersom de har större kreditvärdighet hos banken kan de lättare ta det lån som krävs, och hjälpa barnen att ta ett första steg in på bostadsmarknaden. Och det är ju fint, för de som har föräldrar med pengarna och viljan att sätta sig i skuld för sina barn, men det är ändå inte helt problemfritt. Se till att det finns kontrakt med alla detaljer som när du själv ska börja betala av på avgifter och lån, så det inte hela utmynnar i en släktfejd.
Positivt: Du får något eget (nåja), som är stort och billigt (för dig).
Negativt: Dina föräldrar kommer a-l-d-r-i-g låta dig glömma det här. Tänk bara på alla framtida besök på ålderdomshemmet du nu är skyldig dem.
7. Jag kan väl alltid campa
Att bo i tält är inte den bästa lösningen under vintern, men många tvingas faktiskt till boende i olika former på campingplatser under studietiden. Att bo i en husvagn kan i så fall vara en bättre lösning, om man exempelvis kan låna föräldrarnas eller köpa en egen billigt. Eller, vilket är lite coolare, om du har möjlighet att sova i en båt, så länge det finns tillgång till en kajplats, förstås.
Positivt: Friluftsliv. Frisk luft. Billigt.
Negativt: Låt oss vara ärliga, det är bara ett steg från det här till att erkänna sig hemlös.
8. Jag flyttar bara in med mina polare!
Det är mycket lättare att finna en stor lägenhet än en liten, speciellt på studentorter, och om ni är flera som delar på kostnaden kan det även bli betydligt billigare än att bo själv.
I Stockholm har de kommunala bostadsbolagen infört så kallade ”kompiskontrakt” där var och en i lägenheten ansvarar för sin del av hyran, och där man därför undviker vanliga problem som kan uppstå när en eller flera senare vill flytta ut.
Den vanligaste lösningen är att en av de boende hyr lägenheten och de andra då blir inneboende men kom ändå ihåg att skriva kontrakt. Att bo i kollektiv, antingen det är en tillfällig eller bestående lösning, betyder också att man måste lära sig att anpassa sig till varandra, och att det är viktigt att vara överens om gemensamma trivselregler.
Positivt: Du får ditt sociala nätverk gratis. Du får någon att tentaplugga med, och bästa festerna. Att bytas om matlagningen är (oftast) också en fullträff.
Negativt: Någon i gänget kommer att driva dig till vansinne, det är oundvikligt. Det är bara allt för mycket som kan kan gå fel: dålig musiksmak, städvanor, och deras irriterande partners, för att det inte ska uppstå gnidningar. Så lika bra att förbereda sig.
9. Vi ska flytta ihop ❤
Många tar chansen att flytta ihop med din partner när de börjar plugga. Precis som allt annat delat boende innebär två inkomster en lägre hyra för var och en, men även här är det viktigt att båda namnen står på kontraktet.
Positivt: Smekmånad och idyll.
Negativt: Gemensam tvätt, disk och de första riktiga grälen.
10. Jag funderar på att flytta ut i skogen
Du behöver förstås inte bo i studentkorridor eller ens centralt för att kunna leva ett bra studentliv. Faktiskt så kan det vara en superbra idé att vidga horisonterna och tänka annorlunda. Kanske finna ett litet hus i skogen, eller en billig lägenhet i grannstaden?
Sommarstugor brukar kosta betydligt mindre när det inte är sommarsäsong, så chansen att få en bra deal om du bor där resten av året är riktigt bra.
Om du är beredd att pendla, med bil, kollektivtrafik eller med cykel, kan du rätt lätt finna billigare bostäder och få mer värde för dina pengar. Och alla har ju olika behov när det gäller att plugga till tentor, kanske det är just skogens brus som ger dig största studieron?
Positivt: Du blir unik och rik. Och du får allt lugn och ro du kan tänka dig.
Negativt: Det finns en gräns för hur mycket fågelsång man kan ta innan man blir tokig. Och se till att stugan har fungerande internet.