Planera flytten – tidsplan dag för dag

Planera, planera. planera. (och sen kan du vara lite spontan) Du kan aldrig vara i för god tid när det gäller att få tag i den perfekta bostaden. Men när du hittat din drömlägenhet är det dags att förbereda för flytten:

Vår guide inför din flytt

Här nedan hittar du vår guide som du kan använda dig av i din planering inför din flytt som också är relevant för er som ska flytta in i ett seniorboende.

Tre månader innan: säg upp hyresavtalet

Reglerna för när du ska säga upp ditt boende för att kunna vara ute ur din hyresbostad när du behöver det är viktiga att ha kolla på. Börja där. Du ska säga upp hyreskontraktet skriftligt, gärna i ett rekommenderat brev, och oftast tre månader innan du vill flytta ut (det beror på boendeform och ska stå i kontraktet, du kan läsa mer på vår sida om hyreskontrakt). Avtalet sägs alltid upp mot ett månadsskifte så det spelar ingen roll om du säger upp det mitt i månaden, du ska ändå flytta ut först sist i månaden.

Ska du hyra flytthjälp så boka nu. Fredagar nära månadsskiften blir snabbt fullbokade.

Två månader: Varför inte börja städa?

Du kommer garanterat att inse hur mycket skräp du samlat på dig under de senaste åren. Svenskar använder stora delar av sitt boende på förvaring av prylar vi inte behöver. Varför släpa med dig allt till en ny bostad? Vi rekommenderar att du går igenom det du har i garderober och på vinden och  återvinner, exempelvis lämnar kläder till second-handbutiker eller säljer på en loppmarknad. Hur går det med försäkringen? Kolla upp olika försäkringsmöjligheter och jämför priserna.

En månad: Planera detaljerna för flytten

Vad behöver du skaffa i förväg? Flyttkartonger och soppåsar är något du inte kan få nog av vid en flytt. Detsamma gäller material (såpa, skurborstar, etc.) för flyttstädning. Men även om soppåsar är bra, så är kartonger lättare att stapla och mer stabila. Beställ gärna professionella flyttkartonger som håller i flytten och kan sparas till nästa gång. Räkna med att går åt ungefär en flyttkartong per m². Du ska inte packa för tungt heller, att lägga alla böcker i samma flyttkasse är nog så lockande, men det kommer att kosta både söndriga kartonger och ge ont i ryggen.

Två veckor: Rätt address

Det är viktigt att du skriver dig på rätt plats, så gå in på adressändring och få det mesta på plats där, men kom ihåg att det fortfarande kan finnas andra ställen du måste gå in och rätta dina uppgifter på, exempelvis  banker, försäkringsbolag, tidningar mm.

Beställ flytt av telefonen, om du har annat än mobil. Om du vill ha hjälp av dina vänner, men inte har bokat in dom än, så kan det vara en bra idé att göra det nu. Kom ihåg att göra det lockande: pizza är det klassiska, men kanske också att ni bestämmer att det övergår i en liten inflyttningsfest efteråt? Börja packa det som du vet att du inte kommer att behöva. MÄRK flyttlådorna tydligt med rum så att du inte står där utan bestick eller favoritskålen. Det är ett känt fenomen att det alltid står en eller två ouppackade kartonger i något hörn sex månader efter att allt annat kommit på plats…

Sista veckan: Packa och städa

Nu gäller det att skilja på det du behöver ha i närheten hela tiden och det som kan vara nerpackat kommande veckan. Börja flyttstädningen redan nu. Välj ut de ytor/rum som kan stå orörda först. Tänk på att avkalka tex kan ta tid, så vänta inte till sista minuten! Märk också upp kartonger med det du direkt behöver i nya lägenheten som tandborste,  schampo, mobilladdare, sängkläder m.m

Sista dagarna ska du också se till att du har alla viktiga papper, nycklar och värdesaker samlade så att de inte riskerar att försvinna i flyttröran. Har du tänkt att dina vänner ska hjälpa till att flytta? Köp fika, kaffe och dryck så att det finns på plats. Kom ihåg vatten för det är tungt att gå i trappor speciellt på en varm dag!

Och så var det dags att börja städa. En flyttstädning är egentligen inte så annorlunda från en vanlig städning, bara att det är lite mer som ska göras. Vänta inte till sista minuten.

Flyttklar

När du är klar, se om du kan gå igenom lägenheten tillsammans med din hyresvärd. Plocka fram det gamla besiktningsprotokollet  så att det kan jämföras med gamla skador. Ta bilder med datumstämpel så att du vid behov kan bevisa att du städat. Om din hyresvärd godkänner bostaden så är det nu du ska få tillbaka eventuellt deposition om det var det den skulle gå till.

Lämna nyckeln och vinka farväl till den gamla lägenheten. Nu börjar ditt nya liv!