Får jag sätta upp kattnät på balkongen?

Att säkra balkongen med ett kattnät är ett vanligt sätt att skydda innekatter från att falla eller skada sig, men det finns regler att förhålla sig till. Beroende på om du bor i hyresrätt eller bostadsrätt gäller olika ansvarsfördelningar och tillstånd. Dessutom finns lagkrav som rör djurskydd och bygglov. Här går vi igenom allt du behöver veta innan du sätter upp kattnät på din balkong.

Kattnät enligt djurskyddslagen

Sedan 2008 ställer Jordbruksverket krav på att katter inte ska kunna skadas vid vistelse på höga höjder. Det innebär att du enligt djurskyddsreglerna har ett ansvar att förebygga fallrisker om din katt vistas på balkong. 

”Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än 5 meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra att katten faller ned.” 
(Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt, DFS 2008:5) 

Detta gäller oavsett vilken boendeform du har. Även om katten bara är på balkongen under korta stunder måste skydd finnas om höjden är tillräcklig.

Att sätta upp kattnät i hyresrätt

Om du bor i en hyresrätt och vill sätta upp ett kattnät på balkongen finns det några viktiga saker att tänka på:

  • Du har rätt att sätta upp kattnät enligt Hyresgästföreningen, så länge det inte innebär att du skadar fastigheten. 
  • Kattnätet måste kunna tas bort utan att lämna spår. Det vill säga att balkongen ska kunna återställas till ursprungligt skick vid utflytt. 
  • Det är alltid bra att informera hyresvärden innan du monterar nätet, även om du inte är skyldig att be om lov, så länge inga skador uppstår.

Hyresvärden har inte rätt att neka dig att ha katt i lägenheten, såvida det inte finns sakliga skäl – till exempel att fastigheten är särskilt anpassad för allergiker. Om hyresvärden försöker hindra dig utan rimlig orsak kan du kontakta Hyresnämnden för att få frågan prövad. 

Kom också ihåg att du som hyresgäst är ansvarig för att din katt inte stör grannar. Det gäller till exempel ljud, lukt eller annan påverkan.

Att sätta upp kattnät i bostadsrätt

För bostadsrätter är det inte lika självklart att du får sätta upp kattnät utan tillstånd. Balkonger räknas som en del av fastighetens yttre – och därmed föreningens ansvar enligt bostadsrättslagen (9 kap. 15 §).

Det innebär att:

  • Du behöver i regel styrelsens tillstånd innan du monterar nät. 
  • Tillstånd krävs om nätet innebär en väsentlig förändring av byggnadens yttre, till exempel påverkar fasadens utseende. 
  • Även om du anser att installationen är diskret, är det föreningen som avgör vad som räknas som en sådan förändring.

Stora aktörer som HSB rekommenderar alltid att medlemmar kontaktar styrelsen först. Väljer du att sätta upp nät utan godkännande, kan föreningen kräva att du tar bort det, eller i vissa fall även ta ärendet vidare juridiskt.