5 enkla knep för att motverka höst-vinterdepression

Julen är på ingång och vintern är snart här. Och även om det finns mycket att se fram emot – god mat i mängder, jullov med familj, glittriga klänningar, pampiga middagar på nyårsafton, bara för att nämna några – men så är det en sak som mörker också orsakar för många: vinterdepression eller årstidsbunden depression.

Förutom ljusnivån finns det naturligtvis några andra saker som också påverkar ditt humör under de mörka månaderna. För att motverka den krypande deppigheten mörkret medför, se till att du rör på dig, äter sunt och varierat, lyssna på musik som gör dig lycklig eller tar D-vitamin. Om du har tid och råd kan du planera en semester till nånstans där solen steker på. Som ni vet är förväntans glädje den största av alla, och innan vi vet ordet av är det våren igen.

Våra 5 enkla knep för mer ljus och mindre vinterdepression

På BostadsPotral har vi tagit upp frågan om vinterdepression eftersom en stor andel av människor kan drabbas hårt under de mörka månaderna. Vi har försökt bryta ner det lite och så här får du BostadsPortals 5 tips för mer ljus – mindre vinterdepression.

1. Ljusterapilampa 

Det räcker inte med att spränga olika stativ-, bord- och taklampor i din lägenhet. Ljuset måste vara ganska kraftfullt för att kompensera när dagarna blir kortare. Därför kan du köpa olika ljusterapilampor – Google it! Om du tycker att denna lösning är alldeles för dyr, läs vidare – vi föreslår också några gratis alternativ.

2. Väckas av ljus

I samma kategori som ljusterapilampor är den typen av lampor som kan väcka dig med ljus. Du vaknar genom att gradvis få mer och mer ljus i ditt sovrum, och det bör också ha en effekt på vinterdepression.

3. Därför är ditt fönster så viktigt

Lite mer bekvämt finns det några enkla saker du kan göra för att njuta av dagsljuset, som trots allt är också på vintern. Sitt nära ditt fönster hemma eller på jobbet – och om det finns grenar, stegar, trädgårdsmöbler eller andra föremål som blockerar ljuset, ta bort dem om du kan. Precis som växter behöver vi massa ljus för att överleva!

4. Rulla upp gardinerna

Rulla upp gardinerna. ”Ja, gud då,” kanske du tänker, men kom ihåg det nu, eller hur? När det känns som att det är mörkt hela tiden kan det tyckas vara mindre viktigt att rulla upp gardinerna. Men gör det ändå, det funkar!

5. Få frisk luft och få en glimt av solen

Sist men definitivt inte minst: Sök efter källan. Solen själv. Det vill säga, gå ut. Dessvärre går solen ner samtidigt som när vi går hem från jobbet, men kanske kan du gå en liten promenad runt kvarteret under din lunchpaus? Kanske gå (något av vägen) till och från jobbet? Eller cykla? Och hej, om du har ett jobb med mycket vistelse utomhus är du verkligen på god väg mot ett bättre välmående och att få tillbaka glädjen. Även det inte är soligt är det fortfarande viktigt tillbringa några timmar ute.

Dina växter behöver också kärlek i vinter

Om du har en trädgård är det viktigt att ställa den i ordning, så att du undviker skador på träd och växter, och så att det blir så lättarbetat som möjligt när våren kommer. Glöm inte att plocka in utemöbler om du vill att de ska hålla sig fina. Om du har barn kan det vara en god idé att gå igenom gräsmattan efter kvarglömda leksaker samtidigt så underlättar du vårens första omgång med gräsklipparen. Du får gärna ta in växter som ska övervintra inomhus. De vill oftast ha det både svalt och ljust, vilket inte är det lättaste under den nordiska vintern. Du kan överväga att investera i belysning till de växter som är riktigt rädd om.

Det går att täcka över känsliga växter med skyddande väv. Det gäller både de i krukor och de som är planterade på barmark. Även granris, tidningspapper i soppåsar eller halm kan användas. Det är faktiskt inte kylan i första hand som du skydda dina vintergröna plantor, exempelvis barrväxter, från, utan istället solen, som speciellt på våren kan lura växterna att allt för tidigt tro att vintern är slut och om jorden fortfarande är frusen så torkar de snabbt ut, i brist på vatten. Prognoserna talar om en snörik vinter, så bind upp växter som hotar att knäckas av stora mängder snö. Var uppmärksam hela vintern så att det inte kommer snösjok och förstör växthus eller knäcker grenar. Kanske dags att bjuda in småfåglarna? Om du låter blommornas fröställningar stå kvar kan fåglarna få näring där, men annars är en fröautomat eller talgboll, varför inte utanför ditt köksfönster så att ni kan äta frukost samtidigt?