Har du för kallt i lägenheten?

I många delar av Sverige kan vintern vara riktigt kylig. Och visst kan man acceptera att frysa när man är utomhus – men i din egen lägenhet ska du inte behöva gå runt och huttra.

Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen inomhus på vintern inte ska understiga 20 grader, och att den på sommaren inte ska överstiga 24 grader. Denna rekommendation gäller oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt, i första- eller andrahand. Värmen ska hållas inom rimliga gränser.

Det är dock viktigt att förstå att värmesystem ofta är tröga och kan ta några dagar att anpassa sig vid snabba temperaturfall. Om det fortfarande är för kallt i bostaden en vecka efter ett väderomslag, är det dags att agera.

Vem ansvarar för värmen?

Det är fastighetsägarens ansvar att säkerställa en hälsosam inomhustemperatur, enligt miljöbalken. Bor du i en bostadsrätt kontaktar du styrelsen i din bostadsrättsförening. I en hyresrätt är det hyresvärden eller bostadsbolaget som ska åtgärda problemet.

Om problemet inte löses kan du vända dig till hyresnämnden eller miljökontoret i din kommun. Enligt Hyresgästföreningen kan du i vissa fall även ha rätt till hyresreducering om värmen är otillräcklig under en längre period.

Så mäter du temperaturen korrekt

För att mätningen ska vara rättvis ska temperaturen kontrolleras en meter från yttervägg och en meter ovan golvet. Vanliga hemmatermometrar kan visa fel, men de ger en uppfattning. Känns en specifik del av bostaden extra kall? Mät där också, så du kan vara tydlig vid en felanmälan. På Hem & Hyra finns mer information om hur du mäter din kalla lägenhet.

Vad kan du göra för att få upp värmen?

1. Frigör elementen  
Möbler som soffor och sängar samt långa gardiner hindrar värmen från att spridas. Kontrollera även att termostaten inte är täckt. 

2. Kalla radiatorer  
Om elementen är kalla upptill men varma nedtill kan det vara luft i systemet. Gör en felanmälan, försök inte lösa det själv. 

3. Använd mattor som isolering  
Det är speciellt bra i badrum och rum med drag under dörrar. Mattor hjälper till att behålla värmen. 

4. Vädra effektivt
Istället för att ha ett fönster på glänt, öppna alla fönster snabbt och stäng inom fem minuter för att minska värmeförluster. 

5. Använd köksfläkten sparsamt 
Den kan annars bidra till kallras. Använd den bara när du verkligen lagar mat. 

6. Värmefläktar och extra element 
Kan vara ett alternativ för att öka värmen, men de ökar elförbrukningen markant, vilket ofta betalas separat av hyresgästen. 

Läs också: Så sparar du energi i kylan.

Drag från fönster och ventilation

Det kan också vara draget snarare än temperaturen som gör att det upplevs kallt. I många äldre hus finns självdragsventilation, vilket innebär att kall luft kommer in via fönsterventiler. Blockera aldrig dessa, eftersom det kan störa ventilationen och försämra inomhusklimatet. 

Fakta: Temperaturgränser enligt Folkhälsomyndigheten

  • Lägsta golvtemperatur: 16 °C 
  • Lägsta lufttemperatur: 18 °C 
  • Rekommenderad temperatur: 20–23 °C 
  • Rekommenderad för känsliga grupper: 22–24 °C (minst 20 °C) 
  • Högsta temperatur på sommaren: 26 °C

Obs: Rekommendationerna gäller ej vid extrema väderförhållanden. Känsliga grupper inkluderar äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning.