Har du delar av bostaden som du inte använder och vill hyra ut? I så fall kan vi hjälpa dig att ta reda på hur du på ett tryggt och smidigt sätt kommer igång med din uthyrning. På den här sidan har vi sammanställt de viktigaste punkterna kring uthyrning av rum som du bör känna till. Men om du redan har koll på allting, från inneboendekontrakt till uppsägning, får du gärna hoppa till BostadsPortal och skapa annons:
Att skaffa inneboende
Att hyra ut rum till inneboende innebär att du kan spara pengar varje månad. De fasta månatliga kostnaderna splittas. Dessutom hjälper du också till att förmildra bostadsbristen som är problematisk i många storstäder runtom i Sverige. Skillnaden mellan uthyrning av rum och andrahandsuthyrning är att du behöver inget tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening när du tar in en inneboende. Kravet är dock att du själv måste bo där samtidigt som du upplåter ett rum eller en del av din bostad till någon annan. Annars räknas det som andrahandsuthyrning och då gäller det andra regler.
Goda råd till dig som ska hyra ut rum
Ditt extra rum är mycket efterfrågat bland studenter och pendlare, och genom att hyra ut det sparar du både pengar och får en ny rumskompis. Här nedanför hittar du de vanligaste frågorna och de viktigaste reglerna om att hyra rum så att du snabbt kan komma igång:
Hur hyr man ut ett rum?
På BostadsPortal kan du skapa en bostadsannons och hyra ut ett rum gratis. Men du måste bestämma följande: månadshyra, deposition, förskottshyra, inflyttningsdatum och hyresperiod. Sedan ska du naturligtvis ladda upp bilder av rummet och resten av boendet i din annons. Du kan också inkludera vad du letar efter hos din framtida inneboende. Det är ett stort plus att ha en så detaljerad beskrivning som möjligt. Så tänk på vad som gör din bostad unik.
Hur hittar du rätt inneboende?
När du vill hyra ut rum i ett hem som du också bor i bör du naturligtvis också berätta om vem du är och vad du söker. Det kan t.ex. vara viktigt för dig att inneboende är icke-rökare, förstår en stängd dörr eller vill vara social. Gör en lista över allt som är viktigt för dig och ha med det i annonsbeskrivningen. Det ökar dina chanser att hitta rätt hyresgäst om du skriver en utförlig annons. På BostadsPortal kan du enkelt filtrera fram seriösa bostadssökande som matchar dina kriterier.
Om du behöver fler tips om hur din annons kan locka fler bostadssökande kan du besöka vår bloggartikel om tilltalande bostadsannonser.
Hur många rum får man hyra ut?
Du får hyra ut rum i ditt hem till flera inneboende, förutsatt att du själv bor där under tiden. För att göra det på ett säkert sätt är det därför viktigt att du upprätter ett skriftligt avtal. Se till att alla parter enas om vad som står i avtalet.
Vad kan man ta i hyra för ett rum?
Du måste bestämma hyran för rummet utifrån din faktiska hyra och vad som räknas som skäligt. Med detta menas samma hyra för liknande rum i liknande läge, storlek och kvalitet. Du kan antingen undersöka själv vad andra rum kostar i månadshyra eller få hjälp från t.ex. hyresnämnden. På detta sätt kan du kontrollera att hyran inte är för hög. Kom också ihåg att det finns andra utgifter såsom internet, uppvärmning, el mm. som behöver överenskommas om. Din inneboende ska endast behöva betala för den faktiska kostnad.
Ska man ta ut en deposition?
Du som privat uthyrare får ta ut en deposition som en säkerhet när du hyr ut ett rum. Depositionen måste återbetalas efter utflytt om rummet är i samma skick som avtalats om. Vanligtvis motsvarar depositionen en eller några månadshyror (3 månader).
Måste du upprätta ett hyresavtal när du hyr ut ett rum?
Det är inget ett krav direkt att privata uthyrare måste upprätta ett skriftligt hyreskontrakt när du hyr ut ett rum. Om hyresgästen kräver ett hyresavtal måste det dock göras. Det innebär också en trygghet för båda parterna. Hyresavtalet anger de exakta villkoren för uthyrningen, så att du kan undvika eventuella missförstånd och konflikter.
När du har hittat din inneboende bör du gemensamt fylla i hyresavtalet och underteckna det. Här är det viktigt att du som hyresvärd har bekantat dig med detaljerna. På BostadsPortal kan du hämta mallar för hyresavtal – helt gratis.
Kan man säga upp hyresavtalet?
Om du hyr ut ett rum i en bostad under en begränsad period kan du dock säga upp avtalet om inneboende förverkar sin hyresrätt. I händelse av att hyresgästen t.ex. inte betalar hyra, låter andra bo i rummet, är våldsam eller på annat sätt förstör saker i fastigheten och liknande. Du måste skicka en skriftlig och se till att din inneboende verkligen fått din uppsägning. Om du inte följer reglerna kan uppsägningen riskera att förklaras ogiltig. Läs mer om hyresperiod och uppsägningsregler här.
Vi hoppas att du nu känner dig förberedd att hyra ut ett rum, och att vi kommer att ses på BostadsPortal!