Funderar du på att hyra ut din lägenhet? Oavsett om det är en hyresrätt, bostadsrätt eller en ägarlägenhet är det viktigt att känna till vilka regler som gäller. Olika upplåtelseformer har olika krav och villkor nämligen – och att ha koll på dessa är avgörande för en trygg och effektiv uthyrning.
Vi på BostadsPortal guidar dig genom allt du behöver veta för att hyra ut din lägenhet på ett säkert och smidigt sätt – från hur du skriver ett hyresavtal till hur du dokumenterar bostaden med hjälp av ett besiktningsprotokoll.
Om du redan har koll på detta kan du komma igång med din uthyrning direkt här:
Privatuthyrning av lägenhet – så kommer du igång
Med kostnadsfri annonsering på BostadsPortal kan du enkelt och tryggt hitta en ny hyresgäst bland hundratals seriösa bostadssökande. Hos oss får du tillgång till smarta verktyg som underlättar din uthyrning. Du skapar enkelt en annons, får kontakt med intresserade hyresgäster och kan hantera kommunikationen direkt via plattformen – allt samlat på ett ställe.
För att hjälpa dig att hitta rätt hyresgäst har vi funktioner som gör det lätt att filtrera bland svaren utifrån dina önskemål. Du kan också välja att lyfta fram din annons med exempelvis en videopresentation eller visa att du erbjuder digital visning – något som ofta uppskattas av bostadssökande.
Vill du få fler tips på hur du formulerar en tydlig och tilltalande annons? Då rekommenderar vi att du kikar in vår guide för att skapa ännu bättre bostadsannonser.
Behövs tillstånd för att hyra ut min lägenhet?
För hyresrätter krävs alltid tillstånd från hyresvärden för att få hyra ut i andrahand, och uthyrningen måste ske med giltig anledning, till exempel arbete eller studier på annan ort. Vi har listat exempel på giltiga skäl för att hyra ut i andrahand.
För bostadsrätter behöver du godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. Här är skälen ofta något friare, men föreningen har rätt att neka uthyrning om de anser att skälen inte är tillräckliga.
För ägarlägenheter (en friare form av ägande där du äger själva bostaden, inte bara en andel i en förening) är reglerna mer flexibla. Du behöver inget tillstånd för att hyra ut, men du ansvarar själv för att uthyrningen sker korrekt och enligt lagen.
Det är viktigt att känna till skillnaderna för att undvika problem längre fram – både med hyresgästen och med din fastighetsägare eller förening.
Hur mycket kan jag hyra ut min lägenhet för?
När du hyr ut en hyresrätt är det viktigt att sätta en rimlig hyra. Tar du ut för mycket riskerar du att hyresgästen vänder sig till Hyresnämnden, vilket kan leda till att du måste betala tillbaka mellanskillnaden.
Grundregeln är att hyran du tar ut inte får vara högre än den du själv betalar till hyresvärden. Däremot har du rätt att lägga till kostnader för till exempel el, värme, gas, internet, tv-abonnemang och andra driftkostnader – så länge de specificeras i hyreskontraktet.
Om du planerar att hyra ut din lägenhet möblerad, får du enligt praxis göra ett påslag på hyran. Detta möbelpåslag får inte överstiga 15 procent av grundhyran. Exempel: Om du betalar 5 000 kr i hyra, kan du lägga till 15 % (750 kr) för möblering, vilket innebär att du totalt kan ta ut 5 750 kr i hyra.
Det är en förutsättning att känna till alla regler för att undvika problem längre fram.
Hur hittar jag en hyresgäst till min lägenhet?
För att snabbt hitta rätt hyresgäst är en välformulerad och informativ bostadsannons helt avgörande.
Börja med att fundera över vem du vill hyra ut din bostad till – är det en student, ett par eller en barnfamilj? Anpassa gärna tonen och innehållet i annonsen efter just den målgruppen.
Se till att beskriva lägenheten tydligt. Ju mer information du har med från början, desto färre frågor kommer du att få i efterhand vilket sparar dig tid.
Viktig information att ha med är:
- Storlek på bostaden (kvm)
- Antal rum och våningsplan
- Funktioner och utrustning – t.ex. diskmaskin, tvättmaskin, balkong, kakelugn eller hiss
Små detaljer kan göra stor skillnad för den bostadssökande. Var också tydlig med dina uthyrningsvillkor, som om bostaden är rökfri, djurfri eller om du föredrar viss typ av hyresgäst.
Bilder är väldigt viktiga för att locka den bostadssökandes intresse. Annonser med bilder får betydligt fler svar än de utan. Har du dessutom möjlighet att lägga till en videovisning kan det öka intresset ytterligare.
På BostadsPortal är det helt kostnadsfritt att skapa och publicera en bostadsannons som privatperson. Du kan enkelt lägga upp din annons och börja ta emot svar från seriösa hyresgäster redan idag.
Behöver jag ett hyreskontrakt när jag hyr ut min lägenhet?
Det är viktigt att du skriver ett hyreskontrakt när du hyr ut din lägenhet – både för din egen och hyresgästens trygghet. Ett skriftligt avtal minskar risken för missförstånd och fungerar som ett juridiskt skydd vid eventuella tvister.
När ni har kommit överens om alla detaljer kring uthyrningen är det dags att skriva kontrakt. Ett korrekt hyresavtal ska innehålla:
- Adress och beskrivning av hyresobjektet
- Månadshyra och vad som ingår (t.ex. el, bredband)
- Hyresperiod och uppsägningstid
- Personuppgifter för båda parter
- En eventuell inventarielista om bostaden hyrs ut möblerad
Om du hyr ut en hyresrätt i andrahand kan din hyresvärd be om att få se kontraktet i samband med din ansökan om tillstånd.
Tänk på att hyresavtalet gäller fram till att hyresperioden tar slut eller sägs upp – så det är viktigt att det är tydligt och korrekt utformat från början.
Behöver jag besikta lägenheten innan uthyrning?
Det finns inget lagkrav att göra en besiktning av lägenheten innan uthyrningen, men vi rekommenderar det för din och hyresgästens trygghet. Som hyresvärd ansvarar du för bostaden även under uthyrningsperioden – därför är det klokt att dokumentera lägenhetens skick före inflyttningen.
Med hjälp av vårt besiktningsprotokoll skador, slitage eller brister. Besiktningsprotokollet ska därefter godkännas av både dig och hyresgästen och fungerar som ett underlag om det skulle uppstå en tvist om skador vid utflytt. Det skapar en trygghet för båda parter under hela uthyrningen.
Lycka till med uthyrningen!