I många delar av Sverige har vintern var riktigt kall. Och att gå runt och frysa utomhus är kanske ok. Men i din lägenhet ska du faktiskt inte behöva frysa.
Så kallt får det vara i din lägenhet
Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att temperaturen i en lägenhet ska ligga på minst 20 grader på vintern och högst 24 grader på sommaren. Och den rekommendationen ska faktiskt hållas. Så om du betalar för varmhyra så spelar det ingen roll om du bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt, i förstahand eller andrahand: värmen ska inte ligga under 20 grader.
Men de flesta värmesystem är känsliga för plötsliga värmeförändringar och därför kan man behöva räkna med att det kan ta några dagar innan värmesystemet ”hänger med” om det plötsligt slår om och blir kallt. Så det är först om du upplever att lägenheten fortfarande är kall efter en ungefär en vecka efter väderomslaget som du ska reagera.
Vem har ansvaret för värmen i din lägenhet?
Enligt hyresgästföreningen bör man så fort som möjligt felanmäla det om man upplever att bostaden är alltför kall bland annat för att man kan kräva hyresreducering om det fortsätter under lång tid. Det är nämligen enligt lagen Miljöbalken fastighetsägarens ansvar att se till att inomhustemperaturen inte är farlig för de boendes hälsa. Så om du bor i en bostadsrätt är det bostadsrättsföreningen som du ska kontakta, och om du bor i en hyresrätt så är det fastighetsägaren/bostadsbolaget.
Om din styrelse eller hyresvärd inte gör något åt problemet, kan du gå vidare till hyresnämnden eller miljökontoret i din kommun för att be om hjälp.
Så mäter du temperaturen
Temperaturen ska mätas 1 meter från ytterväggen på 1 meters höjd från golvet.
Kom ihåg att din hemmatermometer kanske inte visar de rätta temperaturerna.
Men om du märker att det är extremt kallt i en viss hörna av lägenheten så pröva att mäta där också, så att du kan vara specifik när du berättar för värden om problemet.
Du kan även tips om hur du ska göra på Hem och hyra: Så mäter du din kalla lägenhet.
Vad du själv kan pröva för att höja värmen
1. Kontrollera att ditt element inte blockerats så att den inte kan sprida värmen runt i lägenheten: Flytta sängar och soffor bort från elementet. Ju mer luft runt elementen, ju varmare blir det. Kolla även så att inte gardinerna hänger ner över elementen, och här ska du även kontrollera så att inte gardinen hänger framför termostaten och ”lurar” den till att tro att värmen är högre i rummet än vad den är…
2. Om du tror att det är fel på elementet så kan du kolla om de är kalla högst upp men varma i botten. Då kan det vara luft i elementen. Om det är fallet ska du inte försöka fixa det själv, utan gör en felanmälan.
3. Mattor på golvet kan hjälpa till att få det varmare, speciellt i badrummet vintertid, och om du upplever drag emellan rummen kan det också vara en god idé att lägga mattor så att det inte drar in under dörrarna när det är som kallast.
4. Undvik att vädra ut för länge eller att ha fönstren stående öppna om det är kallt ute. Öppna hellre alla fönster samtidigt och stäng igen inom fem minuter.
5. Köksfläkten kan faktiskt också göra det kallare, eftersom den drar in kall luft, så använd den bara när du lagar mat.
Du kan även köpa in värmefläktar och extra element, men det kommer helt säkert synas på elförbruket, som de allra flesta hyresgäster betalar själva.
Läs också: Så sparar du energi i kylan.
Drar det från fönstren?
Ibland är det inte temperaturen i rummet som är ett problem utan att det drar i rummet. Många äldre hus ventileras med så kallat självdrag, och det betyder att det hela tiden kommer in kall luft utifrån från en fönsterventil. Men du ska INTE stänga dem eller blockera med tyg, eftersom det kan störa ut hela ventilations och värmesystemet och göra inomhusmiljön ännu värre.
Fakta: Så kallt får det vara i bostaden
Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturen inomhus gäller i bostadsutrymmen som kök, sovrum badrum med mera. Men inte vid ”extrema väderförhållanden”
1. Lägsta möjliga golvtemperatur: 16 grader (Celsius)
2. Lägsta tillåta lufttemperatur: 18 grader
3. Högsta tillåtna lufttemperatur på sommaren: 26 grader
4. Rekommenderad temperatur: 20-23 grader
5. Rekommenderad temperatur för känsliga grupper*: 22-24 grader (lägsta temperatur för den här gruppen är 20 grader).*Känsliga grupper är personer som pga. ålder, sjukdom eller handikapp har behov av ett annat inneklimat.