Kanske är du ny i rollen som hyresvärd och identifierar dig mer som en uthyrare eller någon som tillfälligt hyr ut din bostad. Oavsett vad du kallar dig är hyresvärd den etablerade termen för den som hyr ut en bostad.
Med rollen följer även ett visst ansvar – men också flera möjligheter. Genom att ha koll på vilka regler som gäller kan du göra uthyrningen både trygg, smidig och givande.
Fem viktiga punkter att ha koll på
1. Kom ihåg att skriva ett kontrakt
Även om ett muntligt avtal är juridiskt bindande, är det betydligt säkrare att ha allt dokumenterat skriftligt. På vår webbplats hittar du kostnadsfria hyresavtal, framtagna av jurister och anpassade efter olika boendeformer.
Läs gärna också: Så sätter du rätt hyra när du hyr ut i andrahand. Det är särskilt viktigt att avtalet är tydligt om du hyr ut till inneboende, eftersom det ofta kräver fler överenskommelser.
2. Ta upp inkomsten i deklarationen
Att glömma deklarera inkomsten från uthyrningen kan bli dyrt – Skatteverket kan nämligen lägga på ett skattetillägg på upp till 40 % på den obetalda skatten. Men du kan tjäna en hel del innan någon skatt ska betalas.
- Bostadsrätt: 40 000 kr per år, plus den del av månadsavgiften som motsvarar uthyrningen.
- Villa: 40 000 kr per år, plus 20 % av bruttointäkten för uthyrningen.
Du kan läsa mer på vår sida om skatteregler vid uthyrning.
3. Sätt en skälig hyra
Vad är egentligen en rimlig hyra? Det beror på vilken bostadsform du hyr ut, men en tumregel är enligt nedan:
- Vid andrahandsuthyrning får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett tillägg för möbler.
- Vid bostadsrättsuthyrning är det mer komplext. Använd gärna vår hyreskalkylator för att räkna ut en rimlig hyra.
Om du tar ut en oskäligt hög hyra riskerar du att hyresgästen vänder sig till Hyresnämnden, vilket kan leda till återbetalningskrav.
4. Gör en besiktning innan inflyttning
Du har ingen skyldighet att besiktiga lägenheten, men det rekommenderas starkt att du gör det. Utan ett besiktningsprotokoll blir det svårt att visa att eventuella skador har uppkommit under tiden hyresgästen bott där och inte innan. Det är hyresvärden som ansvarar för att bevisa när skadorna har uppstått – annars har du inte rätt till ersättning, även om du har tagit ut en depositionsavgift för just detta syfte.
Kom ihåg att ta foton och gå igenom bostaden tillsammans med hyresgästen och skriv under protokollet, både vid in- och utflyttning.
5. Glöm inte ditt underhållsansvar
Som hyresvärd är du ansvarig för att bostaden är beboelig och fortsätter att vara det. Det innebär t.ex. att du ansvarar för nedan:
- Att el, vatten och värme fungerar (om det ingår i hyran)
- Att trasiga vitvaror byts ut
- Att temperaturen hålls inom godtagbara nivåer
Ditt ansvar regleras i hyreslagen och gäller även vid tillfällig uthyrning.
Det är mycket att hålla koll på som ny hyresvärd. Om du känner dig osäker är du alltid välkommen att kontakta oss eller att läsa mer på våra temasidor för hyresvärdar.
Här kan du skapa en kostnadsfri hyresannons och få hjälp till att hitta rätt hyresgäst.
Lycka till med uthyrningen!