Så gör du avdrag för boendekostnader

Sedan den 20 mars kan du logga in hos Skatteverket och se en preliminär uppskattning av din skatteåterbäring. Men den siffran är just preliminär. Genom att göra rätt avdrag kan du påverka hur mycket pengar du får tillbaka. I den här guiden går vi igenom vilka avdrag du kan ha rätt till, med fokus på kostnader kopplade till ditt boende.

Viktiga datum för deklarationen

Om du deklarerar digitalt via Skatteverkets e-tjänst eller app är sista dagen att skicka in deklarationen den 2 maj. För att få eventuell återbäring tidigt, redan i april, behöver du dessutom ha en digital brevlåda senast 28 mars. Det är också först då som Skatteverket börjar betala ut pengarna till dem som godkänt sin deklaration i tid. 

Flytt på grund av arbete – när får du göra avdrag? 

Har du behövt flytta för att behålla ditt jobb eller ta ett nytt arbete? Det är inte alla typer av flyttar som ger rätt till avdrag. Om du säger upp dig på egen hand för att börja ett nytt jobb i en annan stad får du till exempel inte göra avdrag. Men om arbetsgivaren exempelvis flyttar verksamheten till en ny ort och du väljer att flytta med, då kan du ha rätt till avdrag. 

Du kan i så fall dra av för faktiska kostnader i samband med flytten, som exempelvis: 

  • Hyra av flyttbil eller släp 
  • Transport av bohag 
  • Packhjälp från flyttfirma

Kom ihåg att kunna styrka kostnaderna med kvitton. Avdraget görs i inkomstslaget tjänst, och du anger det själv i din deklaration.

Dubbel bosättning – avdrag vid tillfälligt boende på annan ort

Om du har två boenden samtidigt – till exempel en bostad på arbetsorten och en du behåller på hemorten – kan du göra avdrag för merkostnader. Det gäller främst dig som fått jobb eller börjat studera på annan ort men som inte flyttat permanent.

Krav för att få avdrag:

  • Bostäderna måste ligga mer än 50 km från varandra
  • Du måste övernatta regelbundet på arbetsorten
  • Dubbel bosättning får pågå i upp till två år (för ensamstående) eller fem år (om du har familj kvar på hemorten)

De avdrag du kan göra inkluderar hyra för bostaden på arbetsorten samt ökade levnadskostnader under den första månaden, som exempelvis:

  • Matkostnader enligt schablon (69 kronor per dag)
  • Mindre inköp för tillfälligt boende

Det är viktigt att du sparar underlag, som hyresavtal och kvitton, om Skatteverket skulle begära in bevis.

Avdrag för arbetsresor – vad gäller när du pendlar?

Pendlar du till jobbet med bil, motorcykel eller kollektivtrafik? Då kan du få avdrag för resekostnader – men bara för det belopp som överstiger 11 000 kronor per år. Vilka regler som gäller beror på hur du reser:

Om du åker kollektivt:

  • Du måste ha minst 2 km till arbetet 
  • Du får bara dra av de faktiska kostnaderna för resorna

Om du kör egen bil:

  • Du måste ha minst 5 km till jobbet 
  • Din restid ska bli minst 2 timmar kortare per dag jämfört med kollektivtrafik 
  • Du får göra avdrag med 18,50 kr per mil

Använder du bilen i tjänsten, till exempel för kundbesök eller transporter, kan du också göra avdrag – men då krävs att du för en körjournal som visar när bilen används i jobbet.

Hyr du ut din bostad? Då finns avdrag att göra

Har du hyrt ut en bostad under året, till exempel via Blocket, Airbnb eller privat, kan du ha rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år och per bostad. Det gäller både bostadsrätter och hyresrätter, och du behöver inte redovisa utgifter för att få detta avdrag. 

Tjänar du mer än 40 000 kronor på uthyrningen ska det överskjutande beloppet beskattas med 30 procent som kapitalinkomst. Detta deklarerar du under ”inkomst av uthyrning” i din deklaration. 

Tips: Kom ihåg att även uthyrning av fritidshus eller attefallshus räknas. Läs även Skatteregler för uthyrning av bostad.

Sålde du en bostad? Glöm inte förbättringsutgifterna

Vid försäljning av en bostadsrätt eller villa kan du minska skatten på vinsten genom att dra av förbättringsutgifter – det vill säga kostnader för renoveringar och ombyggnationer som höjt standarden på bostaden.

För att få göra avdrag krävs: 

  • Du har lagt ut minst 5 000 kr under ett kalenderår 
  • Åtgärderna måste vara av värdehöjande karaktär (t.ex. köksrenovering, fönsterbyte) 
  • Du får inte dra av sådant som redan gett ROT-avdrag

Avdraget görs i deklarationen under ”Försäljning av bostad”. Det är bra att spara kvitton och foton från renoveringarna, det är inte ovanligt att Skatteverket efterfrågar dokumentation vid granskning.

Avdrag för arbetsrum hemma – vad gäller?

Allt fler arbetar hemifrån, men det är inte alltid man har rätt till avdrag för ett hemmakontor. För att få dra av kostnader för ett arbetsrum krävs det att arbetsgivaren inte har kunnat erbjuda en arbetsplats och att rummet används uteslutande för arbete. 

Du kan få avdrag för:

  • Del av hyra (om du bor i hyresrätt och har ett särskilt arbetsrum) 
  • Skäliga kostnader för el, uppvärmning och internet, i undantagsfall

Men du får inte göra avdrag om rummet också används som gästrum, vardagsrum eller annat privat utrymme. Och bor du i bostadsrätt eller villa, krävs särskilda skäl – t.ex. att du driver näringsverksamhet från hemmet.