Skatteregler för uthyrning varierar beroende på bostadsform. Det finns olika skatteregler som påverkar din uthyrning beroende om det är ett privatbostad, en bostadsrätt eller hyreslägenhet. Du kan dock göra ett schablonavdrag på alla typer av boenden vid uthyrning när du deklarerar. På denna sida förklarar vi vad skatteregler innebär för din bostadsuthyrning. Har du en bostad som du vill hyra ut? Hos oss är det gratis att annonsera din bostad.
Viktiga skatteregler vid uthyrning av bostad
För dig som äger ditt eget boende, det vill säga har en bostadsrätt eller äganderätt så finns det flera viktiga skattelättnader att komma ihåg. Du som vill kan nämligen hyra ut din bostad för mellan 40 000-50 000 kronor om året skattefritt. Detta betyder att om du har en villa, lägenhet eller en stuga som du inte behöver hela året så kan du hyra ut den under relativ lång tid innan du behöver betala skatt. Läs mer om hur du hur du räknar ut din beskattning av överskott av uthyrning av bostad på Skatteverkets hemsida.
Så här beskattas du
Beskattningen för uthyrning av en bostad ligger på 30 procent, men detta gäller bara när vinsten överstiger de avdragen du får göra. 2013 höjdes schablonavdraget till 40 000 kronor per år och det betyder att du i de flesta fall kan hyra ut din bostad under ett par månader, exempelvis under sommaren eller under vinterloven, utan att beskattas. Skatteregler vid uthyrning av villa eller sommarstuga. Schablonavdraget för småhus är 40 000, och du får även dra av 20 procent av hyresintäkten, upp till sammanlagt 50 000 kronor per år. Viktigt att notera är dock att om bostaden tillhör fler en ägare så delas intäkter och schablonavdrag mellan ägarna.
Din uthyrning bestämmer hur mycket du betalar i skatt
Ta reda på här nedan vad som gäller för just din typ av uthyrning:
För dig som har en bostadsrätt så krävs alltid tillstånd av föreningen för andrahandsuthyrning. Men när du väl fått tillåtelse så är schablonavdraget även här 40 000 kronor per bostadsrätt och år. Du beskattas först om hyresersättningen är högre än de avdrag du har rätt att göra årligen.
Så om du inte ägt bostadsrätten hela året delas schablonavdraget med den tidigare ägaren. Du kan även göra avdrag för de avgifter som du har betalat till bostadsrättsföreningen för den tid som bostadsrätten har varit uthyrd.
Om du inte bor i en äganderätt, måste du alltid be om tillstånd för uthyrningen. Du har rätt till ett schablonavdrag på 40 000 kronor och avdrag för de avgifter som du har betalat till din hyresvärd för den tid som hyresrätten har varit uthyrd. Du kan dock inte dra av dina mer än dina hyresintäkter, inte ens för utgifter som du har haft exempelvis för reparationer, även om utgifterna har orsakats av uthyrningen.
Om du väljer att hyra ut ditt hus, småhus, bostadsrätt eller lägenhet via ett förmedlingsföretag blir skattereglerna annorlunda. Företaget betraktas då som hyresgästernas hyresvärd, och därför ska du deklarera summan från förmedlingsföretaget som hyra.