Ska du ha en inneboende – eller själv flytta in som inneboende hos någon annan? Då är det en bra idé att skriva ett inneboendekontrakt. Denna boendeform är relativt enkel, men ett skriftligt avtal gör allt tydligare och tryggare för båda parter.
Vad är ett inneboendekontrakt?
Ett inneboendekontrakt är ett skriftligt avtal mellan den som hyr ut ett rum och den som hyr in sig som inneboende. Att skriva ett kontrakt är inte ett krav enligt lag, men starkt rekommenderat för att undvika missförstånd och framtida konflikter.
Du behöver inte be din hyresvärd om lov för att ha en inneboende, men du får inte ta ut en oskälig hyra. Hyresperioden bestäms gemensamt. Om det är ett tillsvidarekontrakt är det vanligt med tre kalendermånaders uppsägningstid.
Varför är inneboendekontrakt viktigt?
Ett kontrakt skapar trygghet för både hyresvärd och inneboende. Genom att sätta tydliga regler och överenskommelser på papper minskar risken för konflikter och oklarheter – oavsett om det gäller hyra, uppsägning eller ansvar.
Behöver du en mall för inneboendekontrakt?
Att använda en färdig mall gör det lättare att få med alla viktiga delar. På BostadsPortal hittar du ett digitalt och kostnadsfritt inneboendekontrakt som kan signeras med BankID – ett enkelt alternativ till Word- eller PDF-filer.
Varför välja en digital version istället för PDF eller Word?
Du kan självklart skriva ett eget kontrakt i Word eller PDF, men en digital lösning är ofta smidigare. Du slipper skriva ut dokumentet och både du och din inneboende kan signera säkert och snabbt online. Du har dessutom alltid koll på var dokumentet finns sparat.
Vad ska ett inneboendekontrakt innehålla?
Ett komplett inneboendekontrakt bör innehålla följande:
- Parternas personuppgifter
- Information om bostaden
- Hyresperiod
- Betalningsuppgifter
- Hyresvillkor
- Särskilda bestämmelser
- Inventarieförteckning (om relevant)
Tänk på detta i inneboendekontraktet
Det är viktigt att specificera vilka delar av bostaden som hyrs ut, hyresbeloppet, hur lång hyrestiden är, samt uppsägningstiden. Du kan också ta med regler om ljudnivå, rökning, husdjur, städning och andra praktiska detaljer.
Deposition, utrymmen och försäkringar
Det är vanligt att ta ut en deposition som säkerhet vid skador. Specificera i kontraktet att depositionen återbetalas om det inte har uppstått några skador.
Det är också bra att ange vilka utrymmen inneboenden har tillgång till – t.ex. kök, badrum och förråd. Kom ihåg att kontrollera hur din hemförsäkring gäller vid inneboende – ibland behöver den inneboende ha en egen försäkring.
Uppsägning av ett inneboendekontrakt
Uppsägningstid och hyrestid regleras i kontraktet. Vanligt är:
- Tidsbegränsat avtal: gäller till ett visst slutdatum
- Tillsvidareavtal: tre kalendermånaders uppsägningstid (kan kortas, men endast för den inneboende)
Kom ihåg, den som hyr ut måste alltid ge minst tre månader som uppsägningstid, även om en kortare tid avtalats för hyresgästen.
När gäller kontraktet och hur länge?
Om kontraktet gäller för max nio månader, och inget särskilt avtalats kring uppsägning, upphör avtalet automatiskt vid periodens slut.
Om hyrestiden är längre än nio månader, eller om uppsägning regleras separat i kontraktet, krävs skriftlig uppsägning från någon av parterna för att avsluta avtalet.
Vilken typ av kontrakt behöver du?
Det finns olika typer av hyreskontrakt beroende på hur du hyr ut:
- Bostadsrätt eller villa: du använder ett hyreskontrakt eller bostadsrättskontrakt
- Hyresrätt i andra hand: du behöver ett andrahandskontrakt (med tillstånd från hyresvärden)
- Inneboende: du använder ett inneboendekontrakt – oavsett om det är i hus eller lägenhet
Testa våra digitala och kostnadsfria kontrakt
Hos oss hittar du alla kontraktsmallar digitalt och kostnadsfritt. Det gäller för alla typer av boendeformer, och du kan signera direkt online. Det gör det enkelt att hålla koll, spara kopior och minska risken för missförstånd.
Vi hoppas att du har fått bättre koll på inneboendekontrakt. Behöver du hjälp på vägen? Vi på BostadsPortal finns här för dig – lycka till med din uthyrning.